De Akropolis van Athene

20,99

De Akropolis van Athene is een iconische rots die oprijst in de hoofdstad van Griekenland. Hij geldt als het belangrijkste toeristische doel voor bezoekers aan Athene. De Akropolis wordt gedomineerd door klassieke tempels – voor velen het hoogtepunt van Griekenland of zelfs de hele ‘westerse’ beschaving.
Maar achter deze spectaculaire façade gaat een onbekende rijkdom aan geschiedenis en verhalen schuil. In de Middeleeuwen werd in de grootste tempel een christelijke kathedraal gevestigd. Daarna werd dezelfde ruimte gebruikt als moskee, te midden van een levendig Turks garnizoensdorp. En in de negentiende eeuw werd de Akropolis een symbool van de wederopstanding van het klassieke Griekenland.
In dit boek belichten Eric M. Moormann en Janric van Rookhuijzen de geschiedenis van de Akropolis van de Bronstijd tot de eenentwintigste eeuw. Naast klassieke Atheners laten zij ook onbekende figuren uit andere tijden uit de schaduw treden. Dit is hoog tijd, want als geen ander monument laat de Akropolis, met zijn zware symbolische en politieke bagage, zien hoe het ‘Westen’ met zijn eigen verleden is omgesprongen.

Eric M. Moormann is emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit. Naast wetenschappelijke publicaties schreef hij boeken en artikelen voor een algemeen publiek, zoals (met Olivier Hekster) Ooggetuigen van het Romeinse Rijk en (met Nathalie de Haan) God op aarde. Keizer Domitianus.

Janric van Rookhuijzen heeft als onderzoeker en docent gewerkt aan de universiteiten van Leiden, Utrecht en Nijmegen en is nu als onderzoeker aan de laatste universiteit, zijn alma mater, verbonden. Hij publiceerde diepgravende studies over onder meer Herodotus, het Parthenon en het Erechtheion. In februari 2023 ontving hij voor zijn onderzoek naar de Akropolis de prestigieuze Early Career Award van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

‘In dit prachtige en spannende boek komt de Akropolis tot leven, bijna als een personage, in elk geval als een spiegel voor de geschiedenis van Europa.’
Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en literatuur aan de Universiteit Leiden

‘De recente wetenschappelijke inzichten, toegankelijk naverteld in dit boek, hebben een kleine aardverschuiving teweeggebracht in ons denken over de Akropolis.’
Josine Blok, emerita hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit Utrecht


Eric M. Moormann is emeritus hoogleraar klassieke archeologie aan de Radboud Universiteit. Naast wetenschappelijke publicaties schreef hij boeken en artikelen voor een algemeen publiek, zoals (met Olivier Hekster) Ooggetuigen van het Romeinse Rijk en (met Nathalie de Haan) God…
>

Details


ISBN : 9789044650051
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 416
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : maart 2023

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven