Klaas van Berkel


Klaas van Berkel (Ouderkerk aan de Amstel, 1953) studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen en promoveerde in 1983 in Utrecht op het proefschrift Isaac Beeckman (1588- 1637) en de mechanisering van het wereldbeeld. Hij ontving voor dit proefschrift de Dirk Jacob Veegens prijs, uitgereikt door de Hollandse Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. Hij was achtereenvolgens werkzaam in Utrecht (Rijksuniversiteit) , Wageningen (Landbouwuniversiteit), Heerlen (Open universiteit) en Groningen, waar hij sinds 1988 hoogleraar Geschiedenis na de Middeleeuwen is. Tevens is hij sedert 1994 Wetenschappelijk directeur van het Rudolf Agricola Instituut, een onderzoekschool voor de geesteswetenschappen. In 1997 werd hij gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Na zijn promotie publiceerde hij regelmatig op het brede terrein van de wetenschaps- en cultuurgeschiedenis. In 1985 verscheen In het voetspoor van Stevin. Geschiedenis van de natuurwetenschap in Nederland 1580-1940 (Uitgeverij Boom, Amsterdam), waarvoor hij de Kluwers Prijs ontving. Recente publicaties zijn onder andere: R.A.M. Aerts en K. van Berkel (red.), De pijn van Prometheus. Essays over cultuurkritiek en cultuurpessimisme (Historische Uitgeverij Groningen 1996) en Dijksterhuis. Een biografie (Bert Bakker 1996). Verder schrijft hij regelmatig recensies in NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Huidige interesses betreffen de geschiedenis van het intellectuele leven in Rome (zeventiende eeuw), de Nederlandse astronomie in de twintigste eeuwen de geschiedenis van de notie van ‘het boek der natuur’ (van oudheid tot heden).

Boeken van Klaas van Berkel

  1. Een en al illusies

    Een en al illusies
    Klaas van Berkel

    De mens bouwt zijn bestaan op illusies. Maatschappelijk succes, wetenschappelijke kennis, vriendschap, een gemeenschap waar we bij horen, onze identiteit – vroeg of laat komen we erachter dat we ons een voorstelling hebben gemaakt van iets wat niet bestaat. En als we het niet zelf ontdekken, komt…

    € 24,99 | paperback Meer informatie