Boekhandelstournee Jan Six

Kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six heeft een nieuw schilderij van Rembrandt ontdekt, en schreef daarover het boek Rembrandts Portret van een jonge man.

Toen zijn oog op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij het meteen. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974. Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder? Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker.

Jan Six komt bij verschillende boekhandels langs om geïnterviewd te worden en te signeren. Bekijk het onderstaande schema voor een boekhandel bij u in de buurt.

Datum Tijd Locatie Boekhandel
28 juli 14.00 Purmerend Leesteken
24 september 20.00 Cultureel Centrum de Kinkel, Bemmel In samenwerking met De Toren van Bemmel
5 oktober 11.00 World Forum, Den Haag In samenwerking met Elsevier

 


Over Rembrandts Portret van een jonge man:

Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974 (De doop van de eunuch). Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder? Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker.

Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.

‘Het heeft iets wonderbaarlijks: de smaak, de kunstzin en het scherpe oog van Jan Six uit 1618 herhalen zich, vier eeuwen later, op exact dezelfde manier bij zijn nazaat Jan Six uit 1978. Een enkele keer worden zo generaties overbrugd en wordt een vergeten Rembrandt teruggevonden.’
GEERT MAK