Informatie

Arctisch dagboek

Jelle Brandt Corstius
Omvang
64 p.
Druk
4
Verschenen
08-03-17
Fonds
P - Nederlandse non-fictie


‘Lief dagboek,

Het is een beetje raar dat ik je “lief” noem, want ik heb nog nooit in je geschreven, maar zo hoort het nu eenmaal. Ik heb het nooit nodig gevonden om een dagboek bij te houden, maar dit zijn geen normale omstandigheden. Ik wil tegen iemand praten, misschien maakt dat me wel rustiger. Het is mijn laatste dag op het cruiseschip ms Discovery, en vandaag ben ik mijn raamloze hut nog niet uit geweest. Natuurlijk zou ik wel willen ontbijten, en natuurlijk zou ik wel wat daglicht willen zien. Alles wat er te lezen valt in deze hut, tot het etiket van het flesje shampoo aan toe, heb ik gelezen. Over alles waarover te piekeren valt is van alle kanten gepiekerd. En toch ga ik niet naar buiten. Ik blijf binnen tot we de haven van Archangelsk binnenvaren en ik van boord kan.’

De aantekeningen op het schip vormen de basis voor Arctisch dagboek, het persoonlijke verslag van Jelle Brandt Corstius over reizen per cruiseschip en over zijn liefde voor Rusland. En over de ellende van bekend zijn, en de behoefte aan alleen zijn.

Jelle Brandt Corstius (1978), schrijver en tv-maker, schreef onder meer Rusland voor gevorderden, de Universele Reisgids voor Moeilijke Landen en As in tas.