Informatie

De Schotse Marsen

Rory Stewart
Omvang
416 p.
Druk
3
Verschenen
01-03-21
Fonds
P - Vertaalde non-fictie


Wandelen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Het is zelfs de favoriete vrijetijdsbesteding van de Nederlander. Maar ook buiten Nederland is wandelen onverminderd populair. De Brit Rory Stewart, misschien wel de beroemdste wandelaar van Europa, schreef een bestseller over de edele kunst van het wandelen: De Schotse Marsen.


De Schotse Marsen is het schitterende relaas van een wandeltocht door een zoon en zijn 89-jarige vader. Samen wandelen ze langs de Muur van Hadrianus, die de Engels-Schotse grens markeert, en delen ze hun oorlogservaringen: vader in Normandië en Vietnam, zoon in Irak en Afghanistan. Hun odyssee ontwikkelt zich tot een geschiedenis van de natie, een anatomie van het landschap, een kroniek van het hedendaagse Groot-Brittannië en een intiem portret van twee geboren avonturiers, een vader en een zoon.

Rory Stewart (1973) is schrijver, diplomaat en wetenschapper. Van 2010 tot 2019 was hij lid van het Britse Lagerhuis en van 2015 tot 2019 minister in de kabinetten van Cameron en May. Stewarts standpunten over Brexit waren onverenigbaar met die van Boris Johnson, en daarom verliet hij de Conservatieve Partij. Tegenwoordig doceert hij politiek en internationale betrekkingen aan Yale University.

‘Schitterende passages over de natuur en het landschap, de wisselwerking daarvan met de bevolking, en de karakteriseringen van de mensen die Stewart ontmoet. Indrukwekkend.’
Trouw

‘Het boek is een liefdesverklaring aan zijn dominante, geliefde vader – de trouwe dienaar van een Brits wereldrijk waarin de zon langzaam maar zeker onderging.’
de Volkskrant

‘Naast een boek over wandelen over zompige grond is het ook een liefdevolle ode van een zoon aan zijn verwekker.’
De Standaard