Informatie

Liberaal zwaargewicht

Diederick Slijkerman
Omvang
328 p.
Druk
1
Verschenen
25-05-18
Fonds
P - Nederlandse non-fictie


Eigenlijk had Henk Vonhoff (1931-2010) toneelspeler willen worden, maar uiteindelijk wendde hij zijn imposante stemgeluid en voorkomen aan voor andere doeleinden: eerst voor het geven van geschiedenisles en later voor de politiek. Met zijn Churchill-achtige verschijning, omvangrijk en welbespraakt, wist hij op te klimmen tot Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en commissaris van de Koningin. Hij was letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht in partijpolitiek Nederland, en vooral binnen zijn partij, de vvd. Hij was getuige van de oprichting in 1948 en belde nog vlak voor zijn overlijden met het partijbestuur om hen te waarschuwen tegen samenwerking met de pvv. De rode draad in zijn leven was het grote belang van vrije meningsuiting en een evenwichtige democratie, waarin eenieder zich kan ontwikkelen naar eigen vermogen en inzicht.
Diederick Slijkerman sprak met politici, ondernemers, wetenschappers, journalisten en kunstenaars, ontmoette Vonhoffs weduwe en vrienden en rende met zijn oude trimgroepje door de bossen. Liberaal zwaargewicht biedt daarmee een veelzijdig en compleet beeld van Vonhoff als politicus, maar ook als vrijmetselaar, publicist, acteur, natuurliefhebber en amateurdichter.

Diederick Slijkerman (1969) schreef na zijn studies geschiedenis, rechten en theologie boeken op het gebied van de politieke geschiedenis. Hij schreef onder meer Het geheim van de ministeriële verantwoordelijkheid (2011), Wonderjaren (2013; over Gijsbert Karel van Hogendorp) en Enfant terrible (2016; over Wim Treub).

Over Enfant terrible:

‘Een heldere en informatieve biografie.’
historisch nieuwsblad

‘Het boek schetst naast een mooi beeld van de man, ook een mooi beeld van zijn tijd.’
kleio