Informatie

Zachte riten

Marja Pruis
Omvang
264 p.
Druk
6
Verschenen
14-01-19
Fonds
P - Nederlandse fictie


Guusje Bouhuys, poëziedocente, huisvriendin, zus, heeft haar leven op de rem gezet. Als haar beste vriend wordt beschuldigd van plagiaat en een dierbare collega doodziek blijkt, beseft ze dat ze haar zorgvuldig geconserveerde universum zal moeten verlaten. In een absorberende stijl, ironisch en bitterzoet, schrijft Marja Pruis over het verlangen trouw te blijven aan de mensen die met je meelopen, ook als ze er niet meer zijn. Kun je een ander redden, behoeden voor de val? Kun je jezelf bewaren als in een gedicht? Zachte riten gaat over de conflictsituaties van de menselijke ziel, de betekenis van poëzie en de plaats van liefde in ons leven.

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere, dat vijf drukken behaalde. Zachte riten stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de eci Literatuurprijs.

‘En terecht: juist door het onbekende in te gaan, heeft Pruis iets groots gemaakt, een intieme, originele roman.’
de Volkskrant ****

‘Af en toe lees je een boek dat zo goed is dat je het eigenlijk niet wil recenseren. Want je pogingen om je eigen inzichten even ontwapenend mooi op papier te zetten als de auteur, zijn bij voorbaat gedoemd om te mislukken.’
HUMO ****

‘Pruis is in topvorm in geestige terzijdes en rake observaties over het moderne leven.’
Trouw