🎅🏼Boeken voor de feestdagen!🎅🏼

De Sint is weer in het land geweest en Kerst is inmiddels in zicht. De hoogste tijd om wat inspiratie voor de feestdagen te delen! Wat dacht u bijvoorbeeld van de volgende titels:


Charles Spence, Gastrofysica 

Waarom bijvoorbeeld consumeren we 35 procent meer voedsel wanneer we met iemand anders eten, en zelfs 75 procent meer wanneer we met drie anderen eten? Hoe is het te verklaren dat liefhebbers van koffie er bij fel licht meer van drinken? Waarom is 27 procent van alle drankjes die in een vliegtuig besteld worden tomatensap?

Deze vragen, en nog veel meer, komen aan bod in Charles Spence’ populaire en toegankelijke boek Gastrofysica. Een revolutionair boek dat de potentie heeft onze manier van eten fundamenteel te veranderen, en tegelijk een likkebaardende pageturner.

Bestel hier

 

Steekwoorden: Eten, drinken, populaire wetenschap
Voor wie: Dat ene familielid die onder het kerstdiner graag met feitjes strooit.

 


Wim Daniëls, De lagere school

Een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt en netheid als een heilige drie-eenheid op het rapport.

De lagere school van vroeger was een totaal andere school dan de basisschool van nu. Uiteraard zonder alle moderniteiten zoals de computer, het digibord en het leerlingvolgsysteem. De leerlingen van toen hadden te maken met een onderwijzer(es) die een gezag en een autonomie had die voor kinderen en ouders vanzelfsprekend waren. Aan de lagere school van vroeger kleeft ook het beeld van de schooltandarts, die eens per jaar met de gevreesde bus kwam voorrijden, het schoolsparen, schoolmelk, de kroontjespen, het inzamelen van zilverpapier, de ouderwetse schoolreisjes naar de speeltuin, de handwerklessen (alleen voor meisjes!) en nog veel meer.

Bestel hier

Steekwoorden: onderwijs, nostalgie
Voor wie: Iedereen die in deze tijd op de lagere school zat: ouders, ooms en tantes, buren.


 Alan Hollinghurst, De Sparsholt-affaire

In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren.

De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen. In De Sparsholt-affaire beschrijft Alan Hollinghurst met zijn gedreven, elegische pen het verhaal van een groep vrienden en families dat een periode van zeventig jaar omspant.

Bestel hier

Steekwoorden: geschiedenis, homoseksualiteit, vriendschap
Voor wie: Je vrienden die je tijdens je studietijd hebt ontmoet.


Sarah Perry, Het monster van Essex

Londen 1893: de nog jonge weduwe Cora Seaborne begint een nieuw leven. Met haar autistische puberzoon Francis en diens gouvernante neemt ze haar intrek in het stadje Colchester. Tijdens haar ontdekkingstochten door de ruige natuur van Essex, op zoek naar een mythisch zeemonster, ontmoet ze de dorpsdominee William Ransome, die aanvankelijk niets moet hebben van deze dame met haar bizarre voorliefde voor monsters en fossielen. De oerkrachten van aantrekking en afstoting die daarbij loskomen, dreigen hun beider leven volledig te ontwrichten.

Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de medische wetenschap en de strijd tegen de levensgevaarlijke huisvesting van de Londense armen, heeft Sarah Perry een roman geschreven met een hele stoet plotwendingen die over elkaar heen blijven buitelen.

Bestel hier

Steekwoorden: geschiedenis, mysterie, natuur
Voor wie: De mensen die gefascineerd blijven door het monster van Loch Ness, natuurliefhebbers en lezers van historische romans.


Philip Pullman, Het boek van stof

22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen – maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby’tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten. Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden? Voor oude Pullman-fans werpt dit avontuurlijke verhaal nieuw licht op oude bekenden; voor aanstaande Pullman-fans is het een meeslepende introductie.

Bestel hier

Steekwoorden: fantasy, avontuur
Voor wie: Fans van de Noorderlicht-trilogie en iedereen die toen nog niet leefde maar nu van avontuur en fantasy houdt.


Ap Dijksterhuis & Madelijn Strick, Tussen je oren

Waarom zijn kinderen met ADHD zo druk? Maakt meer zakgeld gelukkig? Waarom zou je eigenlijk geen spruitjes hoeven eten? Hoe werkt verliefdheid?

Tussen je oren is een boek over psychologie. En psychologie is het interessantste vak dat er is. Het gaat over jezelf, je zus, je meester – eigenlijk over iedereen. Dit fantastische boek leert je alles over wat mensen doen, wat ze denken en wat ze voelen. En vooral over hoe dat allemaal werkt in ons hoofd. Tussen je oren is bestemd voor kinderen vanaf 9 jaar – en dus ook voor ouders! Voor iedereen die beter wil begrijpen hoe slim, mooi, gaaf, vreemd en maf mensen in elkaar zitten. Over hersens, zintuigen, geheugen, emoties, stoornissen, puberteit, geluk en nog veel meer.

Bestel hier

Steekwoorden: jeugd, psychologie, informatief
Voor wie: Alle neefjes en nichtjes die aan de lopende band waarom? zeggen.


Karin en Frans van Munster, Fratello & Sorello

Twintig jaar geleden vertrok cellist Frans van Munster voor de olijvenpluk naar Puglia in Zuid-Italië. Hij werd niet alleen verliefd op de streek, maar ook op de Italiaanse Anna. Ze kochten een trullo (een soort iglo van stenen) en zetten er een groot fornuis in. Het leven kon beginnen. Frans bewerkte het land, perste druiven en olijven en schreef ondertussen aan zijn zus Karin. En de zus schreef terug. Over lekker eten en koken. En over haar moestuin in de Achterhoek.

In Fratello & Sorella schrijven Frans en Karin een jaar rond: over de lekkerste producten van het seizoen, over koken en over Italië. Met elke maand heerlijke recepten van bekende en minder bekende Italiaanse gerechten.

Bestel hier

Steekwoorden: Italië, Achterhoek, eten
Voor wie: de Italië-liefhebber.


Simone van der Vlugt, De doorbraak

De jonge Romée breekt door als zangeres na een desastreuze jeugd met een tirannieke vader. Maar alle plotselinge roem en succes maken haar niet gelukkig. Haar broer Rob, het enige familielid met wie ze het goed kan vinden, raakt vermist op zijn wereldreis. In haar professionele leven wordt ze beschuldigd van plagiaat en geterroriseerd door een anonieme stalker. Romée trekt zich steeds meer terug en probeert wanhopig grip op haar leven te krijgen. Op het randje van een burn-out gaat ze op zoek naar Rob, maar de zoektocht is niet zo eenvoudig als ze dacht.

Om antwoorden te krijgen moet Romée terug naar haar ouderlijk huis, waar oude wonden worden opengereten. Intussen komt haar stalker steeds dichterbij. Wat is de waarheid, en wie kan ze vertrouwen?

Bestel hier

Steekwoorden: familie, stalkers, beroemdheid
Voor wie: Je moeder die van thrillers houdt, je zusje die graag zangeres wil worden.

 


Franca Treur, Hoor nu mijn stem

Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?

In deze nieuwe, psychologische roman geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.

Bestel hier

 

Steekwoorden: familie, geloof, carrière
Voor wie: gelovigen en niet-gelovigen, mensen met een huisje in Zeeland, je dominee.


Maxim Februari, Klont

Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Helaas komt op hetzelfde moment de familie van zijn vrouw logeren.

Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën. Maar wat weet hij er eigenlijk van? ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld’, zegt een collega van Krups. Leren we de wereld en de mens beter begrijpen door de vooruitgang? Of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle verliezen?

Bestel hier

Steekwoorden: maatschappij, moderne tijd, technologie
Voor wie: Lezers die graag wat realiteit in hun fictie willen zien

 


Joost de Vries, Oude meesters

Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren. Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers al dan niet weggelopen vrouw Sarie, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden.

Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Net als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, is hij de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt.

Bestel hier

Steekwoorden: familie, geschiedenis, journalistiek
Voor wie: Je wereldvreemde broer, de leraar Geschiedenis.

 


Tim den Besten, Zou er wifi in de hemel zijn?

Ben je aan het vloggen of ben je gewoon blij me te zien?

In Zou er wifi in de hemel zijn? prijst en bekritiseert Tim den Besten met vlijmscherp toetsenbord de zin en onzin van het leven anno nu. Stap aan boord van dit boek en laat je door zijn columns, grapjes en gedichten meenemen op een tijdreis langs Kim Kardashian, superfoods, MSN, selfies en andere dingen die het leven rond het millennium de moeite waard hebben gemaakt.

Je Zal Je Ogen Niet Geloven! #dankbaar

Bestel hier

 

Steekwoorden: moderne tijd, gedichten, columns
Voor wie: Quinoakutten en andere millenials.

 


Tom Lanoye, Zuivering

Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep. Hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord. Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin, in een wereld die met de dag vijandiger en gewelddadiger lijkt te worden.

Zuivering is een Lanoye pur sang: virtuoos van taal en bevolkt met onvergetelijke personages die elkaar bekampen en beminnen, tegen de achtergrond van ‘een versleten en uiteenvallend continent’. Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden.

Bestel hier

 

Steekwoorden: maatschappij, moderne tijd, vluchtelingencrisis
Voor wie: Literatuurliefhebbers met een open blik op de wereld.

 


Kader Abdolah, het Gordijn
Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen. De eerste helft woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren. In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over. Naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. Dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde.

Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was. Eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom. het Gordijn is het persoonlijke, soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder.

Bestel hier

Steekwoorden: familie, waargebeurd, cultuur
Voor wie: je moeder/oma op leeftijd, mensen met een migratie-achtergrond.

 


Anne Frank, Het achterhuis (graphic novel) 

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir). Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken. Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

Bestel hier

 

Steekwoorden: Tweede Wereldoorlog, waargebeurd, dagboek
Voor wie: je nichtje op de basisschool.

 


E L James, Donkerder

E L James keert terug naar de wereld van Vijftig tinten met een diepere en duisterdere visie op het liefdesverhaal dat wereldwijd miljoenen vrouwen in vuur en vlam zette.

Hun zinderende, sensuele liefdesaffaire is geëindigd in hartenpijn en in scherpe verwijten, en toch lukt het Christian Grey niet om Anastasia Steele uit zijn hoofd te krijgen, of uit zijn bloed. Hij is vastbesloten om haar weer voor zichzelf te winnen. Hij probeert zijn donkerste verlangens en zijn behoefte aan volledige controle te onderdrukken en Ana op haar eigen voorwaarden lief te hebben.
Maar Ana’s sluwe baas Jack Hyde heeft zijn zinnen ook op haar gezet, en Christian wordt nog steeds geplaagd door de verschrikkingen van zijn jeugd. En zelfs als Christian Ana terugwint, kan zo’n beschadigde man als hij er dan wel in slagen om haar te behouden?

Bestel hier

Steekwoorden: liefde, erotisch, drama
Voor wie: iedereen die geen genoeg kan krijgen van E L James’ sappige verhalen en de mensen die hun relatie meer kleur willen geven.