Boek van de Week in Trouw: Voel je vrij van Zadie Smith


Zaterdag werd het recent verschenen boek Voel je vrij van Zadie Smith benoemd tot Boek van de Week in Trouw. Voel je vrij bevat de essays van Smith van de laatste acht jaar en snijdt voor iedereen herkenbare onderwerpen aan. Rapper Jay-Z, het moederschap en het klimaatprobleem komen onder meer aanbod en worden door Smith gelinkt aan denkers als Seneca, Kierkegaard en Philip Roth. Met haar kritische en diep menselijke blik laat Smith je op een andere manier naar de wereld kijken en bewijst ze opnieuw dat ze een belangrijke stem is van haar generatie.

In het artikel in Trouw schrijft Annemarié van Niekerk lovend over Voel je vrij: ‘Zadie Smith stelt je met haar arendsblik in staat om dingen die aanvankelijk complex en verwarrend zijn, in een helder perspectief te zien.’ Smith verplaatst zich moeiteloos tussen de zogenaamde hoge en lage cultuur. Dit lukt Smith volgens Van Niekerk: ‘dankzij een sterke gevoeligheid voor sociale en politieke kwesties, kennis en intelligentie […], en een verfijnd zintuig voor esthetiek.’ Van Niekerk ziet drie thema’s lopen door de essays met als kernthema ‘ambivalentie’, waarvan Smith zich uitermate bewust is door haar achtergrond. Met haar verbeelding neemt Smith je mee langs een panorama van ideeën en perspectieven. ‘Maar in die brede blik is ook steeds ruimte voor het specifieke en karakteristieke detail, voor kleur, profiel en nuance,’ oordeelt Van Niekerk.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

‘Benijdenswaardig erudiet en swingend.’ Het Parool

‘Zonder te verzuren legt de Amerikaanse Zadie Smith haar vinger bij wat we dreigen te verliezen.’ Nederlands Dagblad

‘Zadie Smith laat haar stem duidelijk klinken. Te midden van lawaaierige opinieparades links en rechts eist ze ruimte op voor haar onderzoekende stijl – weg schroom.’ De Standaard


Over Voel je vrij:

Behalve een begenadigd romanschrijver is Zadie Smith ook een briljante en unieke essayist. In Voel je vrij snijdt ze een aantal onderwerpen aan die we allemaal herkennen: wat betekent het om te leven – te werken, te denken, te lachen en te genieten – in de wereld van nu? Wat is de zin en betekenis van alle social media en wat voegen ze toe aan ons leven? Waarom hangen we zo graag in een fijne bibliotheek rond? En hoe moeten we onze kleinkinderen vertellen dat het ons niet is gelukt het klimaatprobleem gezamenlijk aan te pakken?
Met een vlijmscherpe pen becommentarieert Smith culturele, maatschappelijke en politieke kwesties. Voel je vrij laat ons op een andere manier naar de wereld kijken: met de kritische maar ook diepmenselijke blik van Zadie Smith. Met dit boek bewijst Smith opnieuw dat ze de belangrijkste stem van haar generatie is.

Zadie Smith (1975) is de auteur van vijf romans, een novelle en een serie essays. Zowel in 2003 als in 2013 werd ze verkozen tot een van de twintig Granta’s Best Young British Novelists. Ze won onder andere de James Tait Black Memorial Prize, de Whitbread Award, de Guardian First Book Award en de Orange Prize. Ook stond ze op de shortlist van de Man Booker Prize en de Baileys Women’s Prize for Fiction. Op dit moment doceert ze aan New York University.

‘Smith doet me soms denken aan een improviserende muzikant of zo’n benijdenswaardige kok die met vijf toevallige ingrediënten in een handomdraai een lekker maaltje weet te bereiden. Verbindende factor van al haar losse, zeer uiteenlopende beschouwingen is haar fijnzinnige waarnemingsvermogen.’ The New York Times Book Review

Wie even was vergeten dat Zadie Smith een van de veelzijdigste, interessantste schrijvers is van deze tijd, moet vooral haar nieuwe essaybundel Voel je vrij lezen. Haar stukken zijn scherpzinnig, soms vilein, maar altijd relevant. We mogen ons gelukkig prijzen met Smith als gids.’ Vanity Fair