Carolien Roelants te gast bij Nooit Meer Slapen


Vannacht was Carolien Roelants te gast bij Nooit Meer Slapen op Radio 1. In het interview besprak ze uitgebreid allerlei onderwerpen die van doen hadden met haar nieuwe boek, Dwars door het Midden-Oosten. Zo besprak ze het negatieve beeld dat mensen hebben over reizen naar het Midden-Oosten; ze zei dat de mensen die ze op haar vele reizen naar het Midden-Oosten tegen was gekomen vrijwel allemaal vriendelijk en gastvrij waren. Ook in landen als Iran, waar over het algemeen een negatiever beeld over heerst. Daarnaast kwam ook de politiek in het Midden-Oosten ter sprake: zo besprak ze de veranderende relatie tussen Iran en de Emiraten ten gevolge van de sancties de VS Iran heeft opgelegd, de oorlog in Syrië en de positie van vrouwen in het Midden-Oosten. Ze legde uit waarom het feit dat vrouwen in Saudi-Arabië geen teken van vooruitgang en progressiviteit was, maar een economische en PR-zet. Haar werk bij NRC werd ook uitgelicht: presentator Wilfried de Jong vroeg zich af hoe je goed op de hoogte kan blijven van ontwikkelingen in het Midden-Oosten als je daar zelf niet zit. Roelants legde uit hoe ze dit bewerkstelligde, vertelde over verschillende nieuwszenders in het Midden-Oosten en hoe belangrijk het is om onderscheid te maken tussen kwaliteitsmedia en propaganda.  Tot slot werden oorlogen besproken: niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in hoeverre Roelants iets mee had gekregen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, die vlak voor haar geboorte was geëindigd. Ook IS moest langskomen en de vernietiging in onder andere Aleppo.

Het hele interview is hier te beluisteren.


Over Dwars door het Midden-Oosten:

Oorlog in Syrië, oorlog in Jemen. Straks misschien ook nog oorlog tegen Iran, want de moellahs vormen een groot gevaar voor de wereldvrede. Of valt het wel mee met dat gevaar? Die leuke, jonge Saudische hervormer blijkt bij nader inzien een ordinaire dictator te zijn die wild om zich heen slaat en elke criticus opsluit. Dat geeft niet; met Trump in het Witte Huis komen mensenrechten ver achter wapenleveranties. Oude allianties houden geen stand meer, nieuwe duren vaak niet lang. Het Israëlisch-Palestijnse conflict dat het gebied zo lang domineerde, is voorlopig naar de achtergrond verdreven.

Wie begrijpt nog iets van het Midden-Oosten?

In dit boek beschrijft Midden-Oostenspecialist Carolien Roelants een aantal complexe problemen die op dit moment spelen. Ze legt uit hoe ze zijn ontstaan en hoe ze in elkaar zitten. Dwars door het Midden-Oosten is een ideaal boek voor mensen die graag op een toegankelijke manier iets over het Midden-Oosten willen leren.

Journalist Carolien Roelants (1948) volgt voor NRC Handelsblad al meer dan dertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Ze schreef onder andere Iran achter de schermen (2001), samen met correspondent Thomas Erdbrink Welkom Amerika in jullie graf (over Irak, 2007), Revolutie of zinsbegoocheling (2014) en samen met Paul Aarts Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (2013, vertaald in het Engels, Arabisch en Perzisch). In 2018 ontving ze voor haar wekelijkse column ‘Dwars’ de Leon Wecke-prijs, een prijs die is ingesteld voor een dwarse of kritische bijdrage aan het publieke debat over oorlog en vrede.