Charlotte Mutsaers wint VUB-literatuurprijs


Vandaag is bekendgemaakt dat Charlotte Mutsaers de jaarlijkse VUB-literatuurprijs, de Luc Bucquoye-prijs, heeft gewonnen!

De jury – bestaande uit prof. em. filosofie Jean-Paul Van Bendegem, prof. Nederlandse letterkunde Hans Vandevoorde, prof. Nederlandse taalkunde Wim Vandenbussche en de oprichter Luc Bucquoye – stelt dat het werk van Mutsears ‘van eigenzinnigheid, engagement, tegendraadsheid, vrijheid van denken en het stimuleren van emotie en intellect getuigt’.

Charlotte Mutsaers ontving eerder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. De Luc Bucquoye-prijs is de eerste Vlaamse bekroning van haar werk. Mutsaers’ stelt in haar eerste reactie: ‘Eigenzinnigheid, tegendraadsheid – niet als doel op zich maar als overtuiging – en vrijheid van denken zijn in deze tijd, waarin het Koekoekeenzang-koor in vrijwel alle media steeds luider de toon aangeeft, kwaliteiten geworden die steeds meer weg krijgen van onbeschermde diersoorten. Soms voel ik me een met uitroeiing bedreigde neushoorn, nu ben ik trots als een pauw.’

Aan de prijs is een geldbedrag van € 5000 verbonden als erkenning voor het werk Mutsaers .