‘Churchill’ besproken in De Groene en Elsevier


Vandaag verschenen twee recensies over Churchill: De biografie van Andrew Roberts. In Elsevier beloont Roelof Bouwman de biografie met 4 sterren:

‘Churchills adembenemende leven is al vaak gedocumenteerd, beschreven en geduid. Echte liefhebbers zweren nog altijd bij de acht-delige, tussen 1966 en 1988 verschenen ‘officiële’ biografie van Martin Gilbert, terwijl het grote publiek geregeld wordt getrakteerd op meer lichtvoetige levensbeschrijvingen. (…) Wie zoekt naar iets in de tussencategorie – gedegen maar behapbaar – is goed af met de nieuwe Churchill-biografie van de Britse historicus Andrew Roberts.’

Joost de Vries prijst in De Groene Amsterdammer de leesbaarheid van het monumentale boek:

‘Hoewel Roberts’ biografie twaalfhonderd pagina’s telt, is het een weergaloze, gestroomlijnde vertelling. Hij balanceert perfect tussen politieke analyse en karakterschets; ik las meer Churchill-biografieën dan goed voor me mis, en geen enkele las ik met een groter plezier dan deze van Andrew Roberts.’

Daarnaast koppelt de Vries de voornaamste thema’s in het leven van Churchill aan hedendaagse Brexit-perikelen:

‘Als premier in oorlogstijd nam Churchill goede en foute beslissingen, maar bovenal was hij een baken: in elke speech en in elk optreden straalde hij een niet te missen onverzettelijkheid uit. Dat is de geest waarnaar zoveel Brexiteers terugverlangen.’

Het artikel in De Groene leest u hier, het artikel in Elsevier vindt u hier.


Over Churchill:

Zoeken we een voorbeeld van onvervalste moed, dan denken we algauw aan Winston Churchill: de visionaire leider, immuun voor de gangbare conventies, die nooit van zijn standpunten week, zelfs niet toen iedereen aan hem twijfelde. Maar hoe werd de jonge Winston de grote Churchill? Wat gaf hem de moed om het tegen de superieure kracht van nazi-Duitsland op te nemen, terwijl er een bommenregen op Londen neerviel en zo veel anderen het al hadden opgegeven? Nu, eindelijk, kunnen we het complete verhaal lezen in deze grootse biografie van een van de meest aansprekende leiders aller tijden.

Roberts kreeg exclusief toegang tot een enorme hoeveelheid nieuwe bronnen: transcripties van de vergaderingen van Churchills oorlogskabinet, dagboeken, brieven, ongepubliceerde memoires, en gedetailleerde aantekeningen die koning George vi maakte na zijn tweewekelijkse onderonsje met de staatsman. Na alle brieven van Churchills hand te hebben gelezen – waaronder ook zeer persoonlijke, die tot nu toe door zoon Randolph werden achtergehouden – en met meer dan honderd mensen uit Churchills kringen gesproken te hebben, weet Andrew Roberts de drijfveren van de politicus te ontsluieren.

We zien Churchill vaak als de held van de gemechaniseerde oorlogsvoering, maar Roberts’ meesterwerk laat zien dat hij ons net zoveel te leren heeft over de uitdagingen van vandaag de dag – en over universele waarden als moed, doorzettingsvermogen, leiderschap en morele overtuiging.

Andrew Roberts (1963) is de bestsellerauteur van onder andere Wereld in vlammen en Napoleon de Grote, dat werd onderscheiden met de Prix du Jury des Grands Prix de la Fondation Napoléon 2014. Roberts won vele prijzen, zoals de Wolfson History Prize en de British Army Military Book Award. Hij schrijft regelmatig voor The Wall Street Journal en heeft een aantal populaire documentaires geschreven en gepresenteerd.