Ellen Laan te gast bij College Tour


Afgelopen vrijdag was Ellen Laan te zien bij College Tour. In het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam interviewde Twan Huys de bekende seksuoloog naar aanleiding van het recent verschenen Seks!, geschreven door Ellen en collega Rik van Lunsen. In het thema van het boek ging het interview over alles dat te maken heeft met seks, maar vooral over de huidige maatschappelijke opvattingen over dit onderwerp. Zo ontkrachtte de schrijfster de mythe dat vrouwen moeten kunnen klaarkomen tijdens vaginale penetratie, “terwijl dat anatomisch gewoon niet zo handig voor [de vrouw] is”. Ook kwam o.a. de voordelen van seksuele voorlichting aan bod, en werd de rolverdeling van mannen en vrouwen als het aankomt op seks belicht.

Klik hier om de uitzending te bekijken.

Over Seks!:

‘Hoe beleef je plezier aan seks?’ is een vraag die in de bestaande seksuele voorlichting maar zelden gesteld wordt. Seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan gaan hier in Seks! juist op in. De praktijk leert dat Nederlanders van alle leeftijden seksualiteit zien als een essentieel onderdeel van hun leven, maar vaak over onvoldoende ‘tools’ beschikken om er ook echt plezier aan te beleven. De essentie van seks is samen te vatten in drie woorden: stimulus, context en communicatie. Om van seks te kunnen genieten moet je weten wat jij en je partner nodig hebben om opgewonden te worden en zin te krijgen, én moet je kunnen en durven aangeven wat je wel en niet wilt. Gebrek aan kennis over het eigen lijf en over hoe seks werkt, en mythes en ideeën over wat normaal is staan seksueel plezier vaak in de weg.

Seks! is geen receptenboek en ook geen zelfhulpboek, maar wijst je de weg in de wereld van je eigen seksualiteit en die van de ander, laat je zien ‘hoe seks werkt’ en wat – van jong tot oud – de ingrediënten zijn voor een bevredigend seksleven.

Rik van Lunsen (1951), arts-seksuoloog nvvs*, en Ellen Laan (1962), gz-psycholoog en -seksuoloog nvvs*, zijn allebei verbonden aan de afdeling seksuologie van het amc, waar zij wetenschappelijk seksuologisch onderzoek doen, scholing verzorgen voor vele professionals en vormgeven aan de zorg voor patiënten met ingewikkelde seksuele problematiek. Beiden werden voor hun werk beloond met verschillende prijzen, waaronder de prestigieuze Van Emde Boas-Van Ussel Prijs. Zowel Ellen als Rik is een graag geziene gast in de media.

*geregistreerd bij de Nederlandse wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (www.nvvs.info)