Franse vertaalrechten ‘Zuivering’ van Tom Lanoye verkocht


De Franse vertaalrechten van Zuivering van Tom Lanoye zijn voor een mooi bedrag verkocht aan Le Castor Astral Éditeur. Deze actuele roman over vriendschap, migratieproblemen en radicalisering werd door zowel de Nederlands als de Vlaamse pers lovend ontvangen en werd bij De Wereld Draait Door getipt als Boek van de Maand oktober 2017.

Daarnaast zijn de Italiaanse vertaalrechten van Lanoyes Het derde huwelijk verkocht aan Nutrimenti. Het derde huwelijk maakte in 2007 een geweldige start en werd geshortlist voor de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs. In 2014 werd de roman naar het Frans vertaald en eveneens zeer goed ontvangen, waardoor een jaar later de Franse filmrechten zijn verkocht.

Over Zuivering:

Gideon Rottier is een einzelgänger met een spraakgebrek en een uitzonderlijk beroep. Hij maakt huizen schoon na brand, overstroming of zelfmoord.
Zijn nieuwe collega, een vluchteling genaamd Youssef, redt hem het leven. In ruil belooft Gideon de zorg op zich te nemen voor Youssefs gezin, in een wereld die met de dag vijandiger en gewelddadiger lijkt te worden.

Zuivering is een Lanoye pur sang: virtuoos van taal en bevolkt met onvergetelijke personages die elkaar bekampen en beminnen, tegen de achtergrond van ‘een versleten en uiteenvallend continent’.
Een hard en heftig boek voor harde en heftige tijden.

Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

De pers over Zuivering:

‘Grimmig, maar des te overtuigender’
de Volkskrant ****

‘Heerlijk schelmenverhaal en angstwekkende dystopie’
De Standaard ****

‘Grote schoonmaak in genadeloze roman’
De Morgen ****1/2

‘Sprankelend, bijtend, hilarisch en ontroerend’
Het Nieuwsblad ****

‘Opnieuw: champagnetaal en engagement’
Cutting Edge ****

‘De wijze waarop Lanoye dit alles gestalte heeft gegeven, is imponerend.’
Friesch Dagblad

‘Lanoye schrijft het mooiste Nederlands wat bestaat’
Boekenpanel DWDD