Gezondheidsspecialist Arjet Borger geïnterviewd door Het Parool en Met het Oog op Morgen


Vanmorgen verscheen in Het Parool een uitgebreid interview met Arjet Borger, auteur van het recent verschenen Seks voor iedereen. In haar nieuwe boek bespreekt de auteur de manier waarop Nederland over seks praat, hoe er seksuele voorlichting wordt gegeven, en hoe dat anders zou kunnen.

Over het algemeen wordt er gedacht dat we in Nederland openlijk praten over seksualiteit, stelt Borger. Toch denkt ze dat seksuele voorlichting vaak een eenzijdig verhaal is. ‘Over de relationele kant van seks hebben we het niet: het is een interactie tussen twee mensen, dus je hebt met elkaar rekening te houden. Want seks is altijd relationeel, of je nou iemand oppikt in een café of een vaste partner hebt.’ Volgens Borger worden kinderen en jongeren vooral voorgelicht over het technische aspect van seks. Volgens haar is dit het gevolg van een belangrijke verandering die heeft plaatsgevonden op het gebied van seksuele voorlichting. ‘De waarschuwende manier van voorlichting heeft plaatsgemaakt voor het benadrukken van plezier, maar over de voorwaarden die nodig zijn voor plezierige seks, zoals je veilig voelen, durven we het niet te hebben.’

Dit gebrek kaartte ze ook aan bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Presentatrice Mieke van der Weij liet een aantal voorbeelden horen die moderne opvattingen over seksualiteit uitdragen, waaronder fragmenten uit De Dokter Corrie Show en De Luizenmoeder. ‘Sommige mensen vinden dit te expliciet, te plat,’ reageerde Borger. ‘Door de seksuele revolutie hebben we seksualiteit omarmd. Er is een teneur van: we moeten kinderen vooral niet vertellen wat wel en niet goed zou zijn. Maar we verwarren die vrijheid eigenlijk met veiligheid.’ Borger maakt zich zorgen om het feit dat we kinderen ‘praktisch aanleren hoe ze zichzelf moeten bevredigen’, terwijl emotionele en relationele veiligheid uitblijven. Bovendien zijn de moderne, op vrijheid gerichte voorlichtingsmethoden niet wetenschappelijk onderbouwd, en daarom in feite experimenteel. ‘We moeten nadenken over wat we kinderen daadwerkelijk willen meegeven over seks. Momenteel is het vaak nogal lacherig.’

Borgers advies voor mensen die seks een te beladen onderwerp vinden om over te praten: maak er een breder onderwerp van. ‘We denken bij seksualiteit snel aan seksueel gedrag en onze eigen seksuele ervaring, maar het gaat over veel meer. Zoals over identiteit en zelfvertrouwen: durf je jezelf te zijn? Vind je jezelf mooi? Kun je je lichaam verzorgen? Kun je je grenzen aangeven? Als je daar bewust van wordt, kun je er op heleboel momenten over praten.’

Lees hier het volledige interview met Arjet Borger in Het Parool. De uitzending van Met het Oog op Morgen waar Borger te gast was, is hier terug te luisteren.


Over Seks voor iedereen:

Nederland en seks. Het lijkt zo’n gelukkige combinatie. We hebben de seksuele revolutie al ver achter ons liggen en er zijn genoeg redenen om te denken dat we de goede kant op gaan. Maar is dat ook echt zo?

Hoe praten we eigenlijk met kinderen, tieners en jongeren over seks? Waar is onze voorlichting op gebaseerd? Wat is de rol van de overheid? En waarom praten we niet over de relationele kanten van seks? Zijn we soms ergens bang voor?

Het lijkt erop dat we ons verlangen naar seksuele vrijheid verwarren met het bevorderen van seksuele gezondheid. Maar wat als we daarmee onszelf en onze kinderen tekortdoen?

Met Seks voor iedereen geeft Arjet Borger het startschot voor een maatschappelijk debat over de manier waarop Nederland over seks praat en hoe dat anders zou kunnen.

Arjet Borger (1982) is gezondheidswetenschapper en oprichter van de Care for Sexuality Foundation. Ze werkt als schrijver, spreker en adviseur en schreef vijf boeken over seksualiteit, waaronder Saar en Jop praten over seksualiteit (2012) en In gesprek over seks (2013).