‘het Gordijn’ van Kader Abdolah genomineerd voor Bob den Uyl prijs 2018


Gisteren is bekendgemaakt dat het Gordijn van Kader Abdolah genomineerd is voor de Bob den Uyl prijs 2018, de prijs voor het beste journalistieke reisboek. het Gordijn vertelt het verhaal van Kader Abdolah, die niet terug kan naar zijn geboorteland Iran, dat hij in 1985 ontvluchtte. Om toch zijn oude, dementerende moeder nog eenmaal te zien, spreken ze af elkaar in Dubai te ontmoeten. Deze emotionele reis leverde een prachtig boek op.

Uit de in 2017 verschenen reisboeken koos de jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs zes kandidaten die kans maken op de vijftiende VPRO Bob den Uyl Prijs, die op zondag 17 juni wordt uitgereikt. De winnaar is op zondag 24 juni te gast bij Jeroen van Kan in VPRO Boeken. De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs bestaat dit jaar uit Hugo Blom (voorzitter), Mathijs Deen, Roman Helinski, Alexander Reeuwijk en Nell Westerlaken.

De VPRO Bob den Uyl Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen P.F. Thomése, Carolijn Visser, Lieve Joris en Frank Westerman.

‘De auteur neemt ons in zijn boek mee op een bijzondere reis waarvan hij op even bijzondere, bijna intieme wijze verslag doet.’ Friesch Dagblad


Over het Gordijn:

Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen.
De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren.
In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen.
Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. En dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde.
Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor haar gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was.
Maar eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam.
het Gordijn is het hoogstpersoonlijke, soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. Met het Gordijn neemt de schrijver ons mee op een ongewone reis.
het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren.

Kader Abdolah (Iran, 1954) is sinds zijn debuut De adelaars (1993) niet meer uit onze letteren weg te denken. Tot zijn grote en internationale succesvolle romans behoren onder meer Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011), Papegaai vloog over de IJssel (2014) en Salam Europa! (2016, longlist ECI Literatuurprijs).

Over Papegaai vloog over de IJssel:

‘Een dik, spannend en aandoenlijk boek over migranten en lokale perikelen in Nederland.’ NRC Handelsblad

‘Een prachtig boek om te lezen. Een boek dat tot nadenken stemt.’ Nederlands Dagblad

Over Salam Europa!:

‘De afwisseling van heden en verleden maakt Salam Europa! qua compositie interessant, maar ook verrassend leesbaar.’ Friesch Dagblad