Groot interview met Connie Palmen in Volkskrant Magazine


Afgelopen zaterdag verscheen er een groot interview met Connie Palmen in Volkskrant Magazine, naar aanleiding van de verschijning van de essaybundel Het drama van de afhankelijkheid en het boekenweekessay De zonde van de vrouw, dat deze week zal verschijnen. In het interview spreekt Palmen over roem, een thema dat ook in beide bundels terugkomt: ‘Na de publicatie van De wetten werd ik bejubeld en toegejuicht en op een sokkel gehesen, maar ik wist meteen: dezelfde mensen die denken dat ze je groot maken, zullen op een gegeven moment ook proberen die sokkel onder je weg te slaan. Het is werkelijk een gevaarlijk iets om het publieke domein te betreden.’

Palmen vertelt over haar schrijverschap dat ze vanaf het begin bezig is het begrip fictie te veranderen: ‘Het is de aard van mijn schrijverschap, het is het meest experimentele van mijn schrijverschap ook: morrelen aan dat fictiebegrip, wat een heel filosofische doelstelling is.’

Over Het drama van de afhankelijkheid:

Als romanschrijver en als filosoof is Connie Palmen in de ban van de manier waarop we door de verhalen van anderen betekenis krijgen.

In 1991 kreeg die fascinatie haar literaire beslag in Palmens buitengewoon succesvolle romandebuut De wetten. In de kwarteeuw die volgde schreef Palmen nog vijf andere grote romans, waarmee ze in binnen- en buitenland honderdduizenden lezers bereikte.

Naast de met prijzen overladen romans De wetten, De vriendschap, I.M., Geheel de uwe, Lucifer en Jij zegt het (Libris Literatuurprijs 2016, De Inktaap 2017), alsmede een novelle en een logboek, schreef Connie Palmen korte verhalen, essays, toespraken en lofzangen, over de kunst van de roman, het geluk van de eenzaamheid, de gevaren van de roem, de autonomie van de neezegger, de fan als moordenaar.

Ter gelegenheid van de Boekenweek 2017, waarvoor Connie Palmen het Boekenweekessay schreef, is in Het drama van de afhankelijkheid het merendeel van haar essays en artikelen, waarvan sommige nooit eerder in druk verschenen, gebundeld in een kloek boek. Het drama van de afhankelijkheid is een unieke verzameling beschouwend werk van een van de origineelste denkers van ons taalgebied.