Interview Nienke Wijnants in Nederlands Dagblad


Vandaag verscheen een groot interview met Nienke Wijnants in het Nederlands Dagblad. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s, waarin ze hedendaagse problemen onder jongeren – zoals keuzestress, sociale vergelijking en het gevoel van ‘is dit nou alles?’ – probeert te duiden. Het dertigersdilemma, dat is hoe Wijnants de problemen van nieuwe generatie is gaan noemen.

Wijnants schreef Het dertigersdilemma tien jaar geleden. Het probleem is alleen maar toegenomen: ‘Over de keuzestress zei men destijds: het kan best dat de generatie die nu al opgroeit met zo veel keuzes daar straks helemaal niet zoveel last van heeft. Maar vooralsnog lijkt het alleen maar erger te zijn geworden. Oefenen met meer keuzes helpt dus niet echt als het gaat om de grote keuzes in het leven. En bovendien zijn de opties explosief toegenomen’. In Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s herziet en actualiseert ze haar definitie van het dertigersdilemma.

In het interview noemt Wijnants de toegenomen vrijheid als één van de oorzaken van het dertigersdilemma: ‘Als je mag kiezen, is dat altijd aantrekkelijker dan dat je voor een voldongen feit wordt gesteld. Maar niemand hield rekening met het feit dat er misschien een maximum is aan het aantal opties dat mensen nog prettig vinden (…) De vrijheid zou positief moeten zijn, maar er is ook zoiets als te veel vrijheid. Niet iedereen heeft zo veel ruimte in zijn hoofd om iedere dag op alle gebieden van hun leven zo veel knopen door te hakken’.

U kunt het hele interview hier teruglezen.


Over Twintigerstwijfels & dertigersdilemma’s:

Vanaf midden twintig lijkt het wel permanent spitsuur in je hoofd. Belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Verder studeren, carrière maken, voor jezelf beginnen, of toch eerst die wereldreis? Samenwonen, trouwen, kinderen, of toch (nog even) niet? Ogenschijnlijk heb je het allemaal best goed voor elkaar. En toch knaagt er iets. Is dit het nu, waar doe ik het allemaal voor, zit ik wel op het juiste spoor, wat wil ik nu eigenlijk écht?

In Twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s verklaart psycholoog Nienke Wijnants de keuzestress, de sociale vergelijking en de zingevingsvragen die plotseling de kop op steken en geeft ze bruikbare tips om hiermee om te gaan. Maar bovenal inspireert Wijnants om juist in deze uitdagende levensfase weerstand te bieden aan sociale druk, om bewuster keuzes te maken en vanuit eigen overtuiging het leven te leiden dat bij jou past.

Nienke Wijnants (1974) is psycholoog en loopbaanadviseur. Ze werd bekend met Het dertigersdilemma, haar veelgeprezen bestseller over de loopbaan- en levensvragen van jonge hogeropgeleiden. Ze schrijft columns en geeft in binnen- en buitenland lezingen en workshops voor en over millennials.

‘Wijnants schrijft zeer toegankelijk, beschrijft herkenbare dilemma’s en geeft bruikbare tips en adviezen. Het boek is niet alleen geschikt voor de twijfelende dertiger, maar ook voor de werkgever of leidinggevende van deze generatie. Of eigenlijk voor iedereen die moeite heeft met keuzes maken.’

Het Financieele Dagblad

‘Het dertigersdilemma is een portret van een generatie en leest als een bijbel voor dubbende dertigers. Alle grote keuzevraagstukken komen er in aan bod, met daadwerkelijk praktische tips.’

Intermediair