Interview Vilan van de Loo in de Telegraaf


Vandaag verscheen een interview met Vilan van de Loo in de Telegraaf, naar aanleiding van haar onlangs verschenen biografie over de omstreden militair Van Heutsz; Uit naam van de majesteit. Met Menzo Willems sprak Van de Loo over de rol die Nederland tijdens de koloniale periode in Indië heeft gespeeld. En over haar onderzoek, waarin de schuldvraag over dit bloederige hoofdstuk in het verleden van Nederland niet zo zwart-wit is:

‘Als je een zwart-wit beeld wilt van de koloniale geschiedenis, moet je mijn boek niet lezen (…) Het is geen betoog dat wij zo slecht waren en zij zo goed (…) Vergeet niet: het was een keiharde strijd om de macht in een olierijk gebied. De Atjehers waren geduchte tegenstanders, die zich vooral bedienden van guerrillatactiek.’

En hoewel Heutsz genoeg op zijn kerfstok heeft, is ook zijn rol in de geschiedenis niet enkel die van slechterik:

‘Hij gaf subsidie aan het tehuis voor niet erkende soldatenkinderen. Hij was een vooruitstrevende bestuurder die vrouwen toestond in de lagere rangen en dessascholen oprichtte.’

U leest het hele artikel hier terug.


Over Uit naam van de majesteit:

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij is ook geput uit het familiearchief Van Heutsz, dat brieven van zijn echtgenote bevat. Van Heutsz had veel bewonderaars, onder wie Wilhelmina en Emma, én veel vijanden. Hoe kon het gebeuren dat juist hij benoemd werd tot gouverneur van Atjeh en daarna tot gouverneur-generaal, onderkoning van Indië? En hoe manifesteerde Van Heutsz zich na die tijd als bekende en invloedrijke Nederlander in het thuisland?

Op alles wat Van Heutsz deed en naliet reageerde Nederland. Dat bleef zo tot ver na zijn dood. Met verschillende monumenten werd hij tot held verheven, om in de provotijd als symbool van de antikoloniale stroming als schurk vertrapt te worden. Hoe de man zelf dacht over het nut van militair geweld, de uitreiking van Militaire Willems-Ordes, en zijn majesteit onthult dit fascinerende boek.

Vilan van de Loo is schrijfster en onderzoekster. Ze publiceert over Nederlands-Indië.