Iris Sommer te gast in Nooit Meer Slapen


Afgelopen zaterdag was Iris Sommer te gast in radioprogramma Nooit Meer Slapen. In het interview met Elfie Tromp vertelt ze over haar nieuwe boek De zeven zintuigen, over de menselijke hersenen en haar voorliefde voor hoe die werken, en andere aspecten van haar werk als psychiater.

De zeven zintuigen gaat over waarnemen en ‘onwaarnemen’. Sommer geeft in het interview een mooi voorbeeld van deze zelfbedachte term: ‘Een onwaarneming is een sterk persoonlijke waarneming. Dat is eigenlijk altijd zo, maar in dit geval wijk je erg af van anderen, en het interessante is dat je het zelf niet altijd doorhebt. Soms wel: soms hoor je je telefoon afgaan en je wil hem opnemen maar ziet dan dat je geen boodschap hebt, en dan weet je dat het dus een onwaarneming was. Maar soms ga je ook mee in die beleving. Stel dat je je naam hoort roepen en je bent alleen thuis en je ziet niemand, dan kun je óf concluderen dat het een onwaarneming is, óf je concludeert ‘er is hier iemand die tegen mij spreekt’.’

Het volledige uur-lange interview kunt u hier terugluisteren.

Sommer gaf vorige week ook een interview in de Volkskrant en deze week verschijnt er een interview in Trouw.


Over De zeven zintuigen:

Iris Sommer neemt je mee op twee reizen – door het fascinerende verhaal over onze zintuigen én door Mumbai, de zinnenprikkelende stad bij uitstek. Haarscherp legt ze uit hoe we beschermd worden tegen overprikkeling; hoe we slechts een deel waarnemen met onze zintuigen en de rest aanvullen vanuit onze achtergrond. Je leest waarom baby’s makkelijker iets nieuws proeven dan peuters, waarom je op een zomeravond nog wel de kleur blauw ziet, maar geen rood of groen meer. Waarom je als koukleum de kachel thuis juist lager moet zetten. Hoe je pijn waarneemt en wat je daartegen kunt doen. Ze vertelt waarom langzame aanraking erotisch is. Dat er een zintuig is dat je eigen lichaam waarneemt en hoe het mogelijk is dat een mens van twee meter lang op twee smalle voeten zijn balans kan houden. Zelfs het mysterieuze zesde zintuig komt aan de orde. De belangrijkste boodschap van De zeven zintuigen is dat je altijd jezelf meeneemt wanneer je de wereld om je heen waarneemt: je eigen verwachtingen, je eigen vermoedens en je eigen vooroordelen.

Professor Iris Sommer (1970) is psychiater en neurowetenschapper, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Eerder schreef ze de bestseller Haperende hersenen.