Karin Amatmoekrim bij Bijlmer Boekt!


Vanavond treedt Karin Amatmoekrim op bij Bijlmer Boekt! in het Bijlmer Parktheater. Tijdens het avondvullende programma zullen er literaire voordrachten worden afgewisseld met spoken word, muziek, hiphop, stand-up comedy, dans en theaterperformances. Amatmoekrim zal zowel uit haar eigen boek Tenzij de vader als uit het werk van Astrid Roemer lezen. Ook zullen de twee finalisten van de Bijlmer Schrijft!-schrijfwedstrijd hun finaletekst voorlezen, daarna zal de jury de winnaar van de wedstrijd bekendmaken.

Klik hier voor tickets en hier voor meer informatie.

Vorige week donderdag werd in Het uur van de wolf op NPO 2 ook de documentaire De jacht op mijn vader uitgezonden. In deze  documentaire zien we Amatmoekrim en haar vader Eric Lie, een levende legende in Suriname. Hij geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld, en is daarnaast berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud. Amatmoekrim gaat op zoek naar de man achter de mythische verhalen, in de hoop haar vader te vinden.

Kijk De jacht op mijn vader hier terug.

Over Tenzij de vader:

‘Wie nadenkt over zijn ouders vraagt zich indirect af of er in hun leven, in de keuzes die ze maakten, een boodschap schuilt. Een bericht voor jou alleen. Iets wat je zal helpen leven.’

Eric Lie is 71 jaar oud en een taekwondo-grandmaster in Paramaribo. Hij is de hoogst gepromoveerde vechtsporter van zijn land en wordt door velen gezien als een levende legende. Een man die ongehinderd door zijn leeftijd hartstochtelijk blijft jagen op wild, en op vrouwen. Een man, ook, met veel kinderen. Een van die kinderen, Karin Amatmoekrim, besluit op zoek te gaan naar de man achter de verhalen, in de hoop uiteindelijk haar vader te vinden.

In een ingetogen, bedachtzame stijl beschrijft Amatmoekrim de worsteling tussen een vader en een dochter die elkaar nauwelijks kennen. Wat volgt is een uiterst intiem portret van zowel vader als dochter.

‘Ik ben altijd bang geweest om naar hem te kijken. Dat wil zeggen; naar hem om te zien, hem aan te zien, hem te erkennen. Kijken, voor een schrijver, is zien. Is graven, is interpreteren, is proberen te begrijpen. Kijken is je vinger achter het losse hoekje zien te krijgen. Krabben, pulken, peuteren, tot je het los kunt trekken. Kijken is ontmaskeren. Dat is wat me angst aanjoeg; om hem te zien. Maar ze zeggen: ik ben de dochter van een legende. Angst past me niet.’

Karin Amatmoekrim (1976) werd geboren in Paramaribo. In 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde inmiddels zes romans. Haar autobiografische boek, Het gym, werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, dat in 2013 verscheen, kreeg lovende kritieken.

‘Amatmoekrim maakt indruk. Ze schrijft direct, precies en dwingend.’ Vrij Nederland

Over Het gym:

‘Amatmoekrim is sinds haar debuut geprezen om haar vaardige pen. Het gym is niet alleen genadeloos, maar ook bijzonder grappig.’ de Volkskrant ****

‘Amatmoekrims observaties zijn mooi, haar personages ontroeren.’ Trouw

Over De man van veel:

‘Karin Amatmoekrim geeft De Kom een stem in haar vijfde roman. En dat doet ze uitstekend.’ Vrij Nederland

‘Een indrukwekkend portret.’ Wegener ****