‘Kom vrouwen, aangepakt!’ in de Volkskrant: ‘Een onverschrokken feminist’


Kom vrouwen, aangepakt!, de historische biografie van Bart Lankester over socialistische activiste Trien de Haan, werd afgelopen weekend uitgebreid besproken in de Volkskrant. Trien de Haan was een ver familielid van de auteur en een onbezongen krachtpatser van de socialistische vrouwenbeweging in Nederland rond de oorlog. Ze was een strijdvaardig volgeling van Henk Sneevliet, RSAP-leider. Daarnaast was ze secretaris van de radicaal-linkse Vrouwenbond en actief lid van de Nieuw-Malthusiaanse Bond, die streed voor geboorteregeling. Volgens recensent Sander van Walsum ‘schetst Lankester een beklemmend beeld van de geslotenheid en de wederzijdse vijandigheid van de radicaal-linkse subculturen.

Het feit dat Trien de Haan Lankesters oud-tante was heeft volgens de Volkskrant niet in de weg gestaan van zijn schrijven. Dit is precies volgens de filosofie van De Haan. Volgens Van Walsum wilde zij namelijk ‘het gezinsleven niet te veel laten interveniëren met haar wereldomspannende idealen.’ ‘Journalist Bart Lankester heeft met Kom vrouwen, aangepakt! een biografie geschreven van deze hoekige feminist – voor wie de vrouwenzaak overigens slechts onderdeel was van de sociale strijd.’

Lees hier de volledige bespreking in de Volkskrant.


Het boek van Bart Lankester kreeg eerder veel lof in de pers:

‘Innemend verhaal over een vergeten feministe.’ **** NRC Handelsblad

‘Een ambitieuze arbeidersvrouw.’ Trouw

‘Zeer terecht eerbetoon voor een bijzondere en moedige vrouw.’ Zondagskrant W-Fr

‘Knap geconstrueerde biografie.’ G-Geschiedenis

‘Indrukwekkende biografie over een zeer moedige vrouw.’ Dagblad West-Friesland

‘Aanstekelijk… inspirerend!’ Elegance

‘Een geschiedenis die we niet op school leren en wordt afgedaan als te ‘klein’. Dat is ze niet.’ Biografieportaal

‘Feitelijk, invoelend en met ingehouden sympathie beschreven.’ Nederlands Dagblad

‘Met buitengewoon veel plezier gelezen … alle lof. Klein onderwerp, groot boek.’ OVT

‘Een ontroerend boek over een inspirerende vrouw’ Wieringer Courant


Over Kom vrouwen, aangepakt!:

De West-Friese arbeidersvrouw Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) is al ver in de dertig en moeder van twee dochters als zij besluit haar leven helemaal om te gooien. Zij gaat de politiek in en zet haar gezin op de tweede plaats. Met zelfstudie en kadercursussen klimt ze op tot vertrouwelinge van de vermaarde linkssocialist Henk Sneevliet. Ze bekleedt vooraanstaande posities in de Revolutionair Socialistische Partij, richt een vrouwenbond op met een radicaal-feministisch programma en gaat voorop bij een grote werklozenstaking in de Wieringermeer. Ook beheert zij dertig jaar een bureau voor geboorteregeling in Hoorn en treedt zij als eerste vrouw toe tot het bestuur van de NVSH. In de Tweede Wereldoorlog gaat de Sneevliet-groep ondergronds. Na verraad en arrestatie beleeft Trien gruwelijke jaren in concentratiekamp Ravensbrück. Geestelijk geknakt maar niet gebroken blijft ze na de bevrijding haar idealen trouw en is zij tot op hoge leeftijd politiek en maatschappelijk actief.

Kom vrouwen, aangepakt! is het bijzondere levensverhaal van een gewone vrouw, waarin bijna een eeuw vaderlandse geschiedenis besloten ligt. Van armoede en klassenstrijd, van onderdrukking en oorlog, van vrijheid en wederopbouw.

Bart Lankester (1955) is historicus. Na zijn studie was hij een aantal jaren werkzaam in de journalistiek. Momenteel is hij zelfstandig copywriter, publicist en schrijver van de dagelijkse blog “100 woorden van Wieringen”.