Veel lovende recensies voor ‘Daar komen de vliegen’ van David Pefko


De afgelopen tijd zijn er ontzettend veel mooie recensies voor Daar komen de vliegen van David Pefko verschenen. In Trouw Letter&Geest noemt recensent Rob Schouten Daar komen de vliegen ‘een boek van on-Nederlandse kwaliteit’. In de lovende recensie die zaterdag verscheen schrijft hij: ‘Daar komen de vliegen is ontzettend knap gedaan. Pefko, eerder al voortreffelijk op dreef in Levi Andreas en Het voorseizoen laat je de overmoed, het charisma en ten slotte de onvermijdelijke neergang van Kirschenbaum/Madoff meevoelen als was je zijn intiemste vriend.’ Schouten merkt op: ‘De schrijver laat geen steekje vallen’.

Zowel Het Noordhollands Dagblad, De Morgen als Knack kennen Daar komen de vliegen vier sterren toe. Recensent Marnix Verplancke in Knack: ‘Ga rustig achteroverliggen met dit boek en geniet’. Ook in Humo en de Standaard verschenen prachtige recensies. ‘Pefko toont pure ambitie’ zegt recensente Sofie Gielis in de Standaard. Afgelopen zaterdag schreef Arie Storm: ‘Op een gegeven moment krijg je opeens écht te doen met oplichter Jerry (…) Die wanhoop is ijzersterk beschreven en levert een fraaie apotheose op.’

Over Daar komen de vliegen:

Wat hebben de onvoorspelbare ups-and-downs in de aandelenmarkt, een bejaarde ex-ijskastenkoning met twijfels, een naderende beurscrash, vier Koreanen met allemaal dezelfde voornaam, Coney Island, een Chileense chauffeur met de naam Eduardo, een hondje dat net zijn Barkmitzwa heeft gevierd, een zonovergoten appartement aan 5th Avenue, Lorazepam, een kniezende diamanthandelaar, een beurshandelaar uit Kentucky die in New York zijn weg niet kan vinden, tien rijpe ananassen, een geniale wiskundige die Wall Street verkoos boven de wetenschap, matzeballensoep en een familie bestaande uit een man met lobbige hamsterwangen die op zijn privérekening een saldo van miljarden heeft staan, een kapitale kunstcollectie bezit en soms stiekem testritten maakt in sportauto’s die hij makkelijk kan betalen maar nooit zal kopen, zijn vrouw die liefdadigheid en geld doneren tot een hoger plan heeft getild en dan natuurlijk hun zoon niet te vergeten, die het syndroom van Down heeft, in hemelsnaam met elkaar te maken?
Daar komen de vliegen is een levendig portret van een New Yorkse zakenman die dertig jaar lang dacht dat zijn geheim veilig was en misschien wel nooit aan het licht zou komen. Een man die een systeem hanteerde waar iedereen in geloofde maar waar niets van klopte. Een zenuwslopend en ontroerend familiedrama, een roman over schuld en boete, over onwrikbaar vertrouwen en sluimerend ongeloof, over eeuwigdurend afscheid.

David Pefko (1983) debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman, Het voorseizoen, waarvoor hij de Gouden Boekenuil in ontvangst mocht nemen. Pefko publiceerde onder meer verhalen en columns in Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, De Morgen, Vrij Nederland en NRC Handelsblad.

Over Het voorseizoen:

‘Een genadeloze tijdsgeest, ijzingwekkend, spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.’ Juryrapport de Gouden Boekenuil

Over Levi Andreas:

‘David Pefko debuteert bepaald niet voorzichtig met een lange, veelomvattende roman.’ NRC Handelsblad

‘Pefko doseert het drama uitstekend […]. De aanrader voor op het nachtkastje van de koningin.’ de Volkskrant