Veel media-aandacht voor ‘Camiel’ van Sonny Motké


‘Als je hem ziet, zie je een sterke man. Zodra de camera uit was, bleek hij onzeker. Dan vroeg hij of hij het wel goed had gedaan. Hij las alles terug dat over hem geschreven was.’ Zo stelt journalist Sonny Motké afgelopen donderdag in het Radio 1 programma Spraakmakers. In zijn boek Camiel beschrijft Motké het leven van de bevlogen maar omvergevallen voormalig CDA-politicus en KLM-topman Camiel Eurlings. ‘Je vergeet soms dat hij nog maar 45 is.’ U kunt de hele uitzending hier terugluisteren.

Camiel wordt verder besproken in Trouw, Nederlands Dagblad en het Algemeen Dagblad. Daarnaast sprak Sonny Motké met Het Parool, het interview verscheen gister. Motké vertelt hierin hoe Eurlings is gegijzeld door een hang naar liefde en door eenzaamheid. ‘Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot een slapstickfiguur. Ik heb geprobeerd te kijken naar wie hij echt is: iemand die nooit de balans tussen werk en privé heeft gevonden.’ Waar Camiel nu is, weet niemand. ‘Als ik met mensen over Eurlings sprak, hadden we het vaak in de verleden tijd over hem. Alsof hij dood is. Maar hij is pas 45.’ U leest het interview hier terug.


Over Camiel:

Zelden was een bestuurlijke carrière zo turbulent als die van Camiel Eurlings. De uit Valkenburg afkomstige CDA’er schreef meermaals geschiedenis. Zo was hij zowel het jongste gemeenteraadslid van Nederland als de kortst zittende CEO in de geschiedenis van KLM. Eurlings gold als een van de meest talentvolle én veelbesproken politici van de eenentwintigste eeuw, voorbestemd om Jan Peter Balkenende op te volgen. Maar het liep anders. Na zijn vertrek uit de politiek brokkelde het ooit zo onkreukbare imago van de ideale schoonzoon stukje bij beetje af. Als gevolg van een pijnlijke privéaffaire nam Eurlings in 2018 afscheid van zijn laatste prominente positie, bij het Internationaal Olympisch Comité.
In dit boek duikt Sonny Motké in het bijzondere leven van Eurlings. Hoe kon deze nog altijd pas 45-jarige Limburger zo snel tot grote hoogtes stijgen, om vervolgens net zo hard ten onder te gaan? Wat zijn zijn drijfveren? Waarom weigerde hij het CDA-leiderschap? En wat gebeurde er achter de schermen bij KLM en sportkoepel NOC*NSF? Aan de hand van uitgebreid bronnenonderzoek en gesprekken met, onder anderen, (oud-)politici, bestuurders uit de sport en het bedrijfsleven, en persoonlijke vrienden wordt een verhelderend beeld geschetst van Eurlings’ tragische carrièreverloop.
Het resultaat is een ontnuchterend verhaal over een zondagskind dat van jongs af aan niet alleen worstelde met een enorme prestatiedruk, maar ook met het vinden van liefde.

Sonny Motké (1986) is onderzoeksjournalist. Hij werkte onder meer voor zakenblad Quote. Gedurende zijn carrière volgt hij de handel en wandel van Eurlings op de voet. In 2014 had Motké een spraakmakend interview met de toenmalig KLM-CEO, daags voor zijn gedwongen vertrek.