Veel media-aandacht voor Franca Treurs ‘Regieaanwijzingen voor de liefde’


Het nieuwe boek van Franca Treur, Regieaanwijzingen voor de liefde (met tekeningen van Olivia Ettema) is afgelopen weekend uitgebreid door de Nederlandse pers besproken.

Zo is het Nederlands Dagblad lovend: ‘Het nieuwe boek van Franca Treur is het waard om op Valentijnsavond gelezen te worden. De toon is in de eerste zinnen meteen gezet. En ja, deze vlotte schrijfstijl houdt Treur tot de laatste bladzijde vol.’ De recensie van Els Meeuse kunt u hier teruglezen.

In de Volkskrant wordt het boek beloond met vier sterren. Arjan Peters beschrijft hoe Treur: ‘zich andermaal uitleeft in korte scènes over mensen die zich door het leven worstelen en nergens bij horen, ook niet bij elkaar, zelfs al zijn ze jaren getrouwd. In combinatie met de kleurenillustraties van Olivia Ettema, die is gespecialiseerd in beteuterde personages op eenzaamheid walmende locaties, levert dat een spotprentachtige indruk op’. U kunt het artikel uit de Volkskrant hier teruglezen.

Ook Tzum en de Leeuwarder Courant bespreken het boek. Coen Peppelenbos noemt het ‘een prettig leesbare, vermakelijke zedenschets’. Het artikel is hier terug te lezen.


Over Regieaanwijzingen voor de liefde:

Geliefden Hanna en Loek besluiten samen een scenario te schrijven. Een liefdesverhaal moet het worden, de personages moeten elkaar krijgen. Maar niet op een clichématige manier.

Intussen wordt het steeds benauwder in de huiskamer. Al snel gaan de ramen open en komt de buitenwereld binnen. Aan de ene kant brengt dat lucht, aan de andere kant verleiding.

Bestaat de veilige cocon nog of heeft de globalisering automatisch ieders wereld groter gemaakt? Welke concessies doet een filmmaker? Hoe flexibel zijn principes? Kun je de redder in nood zijn van je ex?

In vijftig korte hoofdstukken en vijftig tekeningen wordt het moderne leven gefileerd, met bijzondere aandacht voor de liefdesrelatie. Is het moment dat de personages elkaar krijgen het moment waarop Loek en Hanna elkaar verliezen?