‘De nieuwe keizer’ besproken in het NRC: ‘Een pakkend en vlot geschreven boek’


Afgelopen vrijdag verscheen een mooie recensie in het NRC over De nieuwe keizer. Het boek van Ties Dams wordt met vier ballen beloond.

Recensent Marcel aan de Brugh roemt de ruime opzet van het boek en prijst de vlotte schrijfstijl van Dams:

‘Met veel zwier en drama beschrijft Ties Dams de grillige weg die Xi Jinping heeft afgelegd om het tot president van de Volksrepubliek China te schoppen – dat gebeurt in november 2012. Die weg loopt via allerlei uithoeken van het land. Overal zorgt Xi ervoor niet te veel op te vallen. Het is een les die die hij heeft geleerd mede door de ervaringen van zijn vader. Die klom tijdens het dictatoriale en chaotische regime van Mao Zedong op tot de top van de partij, werd gezuiverd en belandde in de gevangenis, kreeg daarna eerherstel, maar werd toch weer aan de kant gezet.’

Dams waarschuwt in De nieuwe keizer nog maar eens voor de daadwerkelijke motieven achter de opkomst van Xi: ‘Dat het land snel vooruitgaat in wetenschap en technologie is vijf jaar geleden al eens beschreven in het tijdschrift PNAS. Maar zo snel? Ties Dams waarschuwt ervoor. Xi is erop gebrand het Chinese beschavingsideaal te verspreiden.’

U kunt het hele artikel hier teruglezen.


Over De nieuwe keizer:

Vergeet Trump, vergeet Poetin. Geen enkele wereldleider heeft meer invloed op jouw toekomst dan China’s machtigste man sinds Mao, Xi Jinping.

En wat weet je van hem? Dat dacht ik al.

De nieuwe keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s leven. Het vertelt van zijn vaders strijd als prins in Mao’s revolutie tot Xi’s meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij. Wat blijkt? Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij.

Welke ideeën bepalen Xi’s beleid? Wie zijn de vertrouwelingen van de keizer, wie zijn vijanden? En wat betekent het voor onze welvaart en veiligheid dat Keizer Xi zijn invloed over de wereld razendsnel uitbreidt? Leven wij in zijn keizerrijk?

Dit boek is geschreven voor iedereen die wil weten hoe het spel van de macht werkt en hoe zijn nieuwe meester het speelt. Auteur Ties Dams laat je diep in de ogen kijken van de man die de komende eeuw bepaalt wat macht betekent. De nieuwe keizer is hét boek over Xi Jinping: nooit eerder werd het spannende verhaal van zijn leven zo compleet verteld.

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Aleph, zijn adviespraktijk, ontwikkelt strategie voor politiek en overheid. Hij is lid van de Nationale Denktank.