Nowelle Barnhoorn te gast bij Tijd voor MAX


Gistermiddag was Nowelle Barnhoorn te gast in de uitzending van Tijd voor MAX om te vertellen over haar recent verschenen boek De Tweelingparadox. De roman vertelt het verhaal van de eeneiige tweeling Thomas en Mathis, die samen opgroeien in een haast idyllische omgeving en samen elkaars beste maatjes zijn. Maar waar Mathis zich ontwikkelt tot een grote, fitte man, is Thomas lichamelijk gehandicapt en gebonden aan zijn rolstoel door epileptische aanvallen. Wanneer hun levens zich van elkaar scheiden, worden de broers met nieuwe dilemma’s geconfronteerd.

In het interview vertelt ze eerlijk en open over de autobiografische kant van haar boek, en hoe het voor haarzelf was om met een meervoudig gehandicapt tweelingzusje op te groeien. ‘Ik kan me nog goed herinneren dat ik een verscheurd gevoel had als ik met vriendjes en vriendinnetjes naar buiten ging, terwijl mijn zusje niet meekon.’

Het interview is terug te kijken op de website van Tijd voor MAX.

Onlangs verscheen er een interview met de auteur in Het Parool, het NRC en Opzij.


Over De Tweelingparadox:

De Tweelingparadox dringt door tot de kern van wat het betekent om afhankelijk van elkaar te zijn. Ontroerend en bemoedigend – zeker voor iedereen die worstelt met zijn of haar familie.’
Abdelkader Benali

Thomas en Mathis groeien op in een idyllische, landerige omgeving. Als eeneiige tweeling begrijpen ze elkaar woordeloos en hebben ze geen andere speelkameraden nodig. Maar naarmate ze ouder worden, tekenen ook de verschillen tussen hen zich steeds duidelijker af. Waar Mathis uitgroeit tot een grote, fitte vent, blijft Thomas klein, spastisch en gebonden aan zijn bed en rolstoel. Terwijl Thomas het grootste deel van de dag op bed ligt, trekt Mathis de wijde wereld in. Als fotograaf bezoekt hij de plekken waar Thomas hardop over droomt. Terwijl Mathis op zijn reis steeds vaker geconfronteerd wordt met de verplichtingen die hij tegenover zijn broer voelt, is Thomas op zichzelf aangewezen. In hem groeien onontdekte krachten.

Nowelle Barnhoorn (1986) groeide op in het Friese dorp Hurdegaryp en deed de opleiding journalistiek in Zwolle. Inmiddels woont ze in Amsterdam, waar ze werkzaam is als freelanceredacteur en -journalist. In 2016 debuteerde ze met Schemerdieren, dat lovend werd ontvangen.