‘Onvoorspelbaar verleden’ besproken in Nederlands Dagblad


Gister verscheen een uitgebreid artikel in het Nederlands Dagblad over Onvoorspelbaar verleden van Nikko Norte. In het boek schrijft oud-militair Norte over de onzinnigheid van de Nederlandse militaire missie in Uruzgan, en journalist Herman Veenhof beschrijft in het artikel de belangrijkste ideeën van Norte:

‘Norte is geen mopperaar. Hij wil zeker niet de stuurman aan wal zijn, die het allemaal beter weet, met de kennis van nu. Hij kwam vanaf dag één in Afghanistan met concrete alternatieven. Al veertien jaar geleden drong hij erop aan een andere benadering te kiezen in Uruzgan. (…) Een ander benadering en een andere tactiek hadden veel geweld kunnen voorkomen, en zeker Nederlandse doden in uniform, stelt Norte.’

U leest het hele artikel hier terug.


Over Onvoorspelbaar verleden:

Nog voordat de wederopbouwmissie in Uruzgan van start ging, belandde hij in een vuurgevecht. Gedurende de twee jaar die hij in Uruzgan doorbracht, vlogen zeventien RPG-raketten in zijn richting. Voor wat beschietingen met andere raketten en kleinkalibervuur betreft, raakte hij de tel kwijt. Hij vond bermbommen en bracht een dag door met een dode zelfmoordaanslagpleger. Desondanks blijft Nikko Norte van mening dat er voor Nederlandse militairen in Uruzgan geen vijand te vrezen was. Door een absurde manier van optreden creëerden Nederlanders hun eigen vijand – die niet bestond uit geharde talibanstrijders – en de wederopbouwmissie mondde voor de lokale bevolking uit in een drama.

Meer dan met de vermeende vijand voerde Norte strijd met inlichtingenofficieren, die vastbesloten waren een Oscar voor de beste hoofdrol uit het drama Uruzgan te slepen en daarmee een onomkeerbare geweldspiraal in gang zetten.

Geen Nederlander diende langer in Uruzgan, beleefde er meer avontuur of liet er meer voetafdrukken achter. Tien jaar lang vroeg Norte zich af of hij zijn ervaringen publiek moest maken. Uiteindelijk schreef hij Onvoorspelbaar verleden: het verhaal van de man die in Uruzgan de eenmanspatrouille in de praktijk bracht en zonder angst voor vuurwerk thuiskwam.

Nikko Norte (Rotterdam, 1964) reist al vijfendertig jaar van conflictgebied naar conflictgebied. Hij was piloot, matador en militair. Momenteel woont hij in Oostenrijk, waar hij mensen begeleidt die kampen met overgewicht.