Peter Middendorps Jij bent van mij bij talkshow M


Gisteravond was Peter Middendorp te gast in talkshow van Margriet van der Linden naar aanleiding van zijn recent verschenen roman Jij bent van mij. In de uitzending sprak Middendorp over zijn boek en beantwoordde hij vragen van lezers. Over zijn hoofdpersoon, Tille, zegt Middendorp: ‘Deze man is geen psychopaat. Dit is iemand die een boerenbedrijf kan bestieren, een gezin heeft, er is iemand verliefd op hem geworden, hij heeft kinderen, hij voedt die kinderen op.[…] Hoe kijkt deze man naar de wereld? Waarom zwijgt hij?[…] Dit soort vragen hebben mij ertoe gedreven om deze roman te schrijven.’

Eerder ontving Jij bent van mij vijf ballen in de NRC. Volgens recensent Thomas de Veen vergeet je als lezer bijna dat het boek behalve een indringende psychologische roman ook een schitterende boerenroman is, ‘hard, noest en aards, met een tragisch randje van vergankelijkheid.’ Middendorp duikt diep in de psychologie van de moordenaar. ‘Hij laat er geen twijfel over bestaan’, stelt De Veen, ‘hij is en blijft schuldig aan een vreselijke moord, maar is hij ook onmenselijk, een beest?’ Middendorp zou vernuftig schrijven zonder dat je dat als lezer in de gaten hebt. Conclusie: ‘Het ijzersterke Jij bent van mij blijft nog lang onder je huid zitten.’ Lees hier de volledige recensie in NRC. 

Eerder verscheen er al een zeer lovende recensie van het gloednieuwe boek in Het Parool. Recensent Dries Muus betoogt dat je het boek tekort doet wanneer je aldoor de waargebeurde oorsprong benadrukt. ‘Jij bent van mij is in de eerste plaats een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie, dan elk simpel oordeel.’ Hoewel de hoofdpersoon na zijn vastzetting wordt bestempeld als beest, onthult Middendorp volgens Muus iets nog veel enger dan dat: ‘een hardwerkende boer, liefhebbende vader van twee, gefrustreerde echtgenoot van een gedesillusioneerde vrouw, kortom, een doodgewone man.’ Lees hier de volledige recensie in Het Parool.

Er verschenen eveneens interviews met Peter Middendorp in Dagblad van het Noorden en in de VPRO Gids. Ook de Volkskrant heeft uitgebreid aandacht besteed aan de spraakmakende roman. Daarnaast was Middendorp te gast bij Max Nieuwsweekend en is de auteur in gesprek gegaan met Carolina lo Galbo in de uitzending van VPRO Boeken.


De pers over Jij bent van mij:

‘Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, want hij heeft een wonder verricht, het wonder van de literatuur: de ongemakkelijke vereenzelviging met een zogenaamd monster. ‘Jij bent van mij’ is een lange, koude huivering.’ – Tommy Wieringa

‘Huiveringwekkend goed geschreven.’ – Mark Brouwers, Opium Radio 1


Over Jij bent van mij:

Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.
Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.
Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.
Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader. Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester.

Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs.
Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.