Tanja Kok te gast bij Tijd voor MAX


Gisteren was Tanja Kok te gast in de uitzending van Tijd voor MAX naar aanleiding van haar boek Help! Ik ben model. Met dit boek in de hand wordt duidelijk wat het werkelijke leven van een fotomodel inhoudt, inclusief alle ups en downs. Help! Ik ben model is het boek dat ze zelf graag had willen hebben aan het begin van haar carrière, aldus Kok. ‘Ik heb eigenlijk alles wel een beetje zelf uit moeten zoeken. Bij profvoetballers is er bijvoorbeeld erg goede begeleiding en mensen weten vaak niet dat dat voor topmodellen ook heel erg belangrijk is.

Volgens Kok is er een grote kering gaande in de modewereld. Waar de meeste modellenboeken altijd gingen over hoe je moet eten en hoe je moet sporten om er perfect uit te zien, wordt er nu meer aandacht besteed aan persoonlijkheid en diversiteit. ‘Ik denk dat mensen er wel een beetje klaar mee zijn dat alles zo perfect en gefotoshopt is. Laten we eerlijk zijn: de Nederlandse vrouw is niet maat 34, 36.’

Bekijk hier de uitzending van Tijd voor MAX.


Over Help! Ik ben model:

Wie weten er beter hoe het is in de échte wereld van mode, fotografen, ontwerpers, stylisten en visagisten dan de modellen zelf? Tanja Kok, internationaal ontdekt als model op haar 24ste, neemt je mee van achter de schermen naar vóór de camera en óp de catwalk.

Tanja vertelt zonder Instagram-filter over de dingen die zij als model meemaakte. Met welke verwachtingen teken je bij een bureau? Hoe word je gekeurd? En hoe reageer je als je wordt ontdekt door… een modelizer?

Voor Help! Ik ben model interviewde Tanja talloze insiders die een kijkje geven in hun leven. Daarnaast schreef ze twaalf verhalen over het spannende, maar soms ook onthutsende leven van internationale fotomodellen.

Het modellenleven van Tanja is een jarenlange ontdekkingsreis geweest. Die reis was ze graag begonnen mét de kennis van de tips en trucs die zij nu in Help! Ik ben model geeft. Met dit boek in de hand wordt duidelijk wat het werkelijke leven van een fotomodel inhoudt, inclusief alle ups en downs. Want in een tijd van fotoshoppen, opgepoetste selfies en filters is niets wat het lijkt.

Met fotograaf Marc de Groot, supermodel Frederique van der Wal, stylist Fred van Leer, modeontwerper Edwin Oudshoorn, Vogue-hoofdredacteur Karin Swerink en vele anderen.

Tanja Kok (1985) studeerde communicatie en werkte vijf jaar als redacteur bij nos Jeugdjournaal toen haar internationale modellencarrière begon. Ze woonde in wereldsteden, schreef columns en maakte in New York een serie voor styletoday. Tanja presenteert, geeft trainingen en schrijft een scenario voor een dramaserie.

‘In dit boek staan adviezen van de fotograaf, de visagist en hoofdredacteur waarmee ik mijn eerste Vogue-cover heb geschoten! Tanja’s insiders vertellen dat de persoonlijkheid van een model enorm belangrijk is voor succes. Mijn tip: probeer je te onderscheiden.’
Supermodel Rose Bertram