Tijn Sadée te gast bij ‘Met het Oog op Morgen’


Aanstaande dinsdag verschijnt het nieuwe boek van Europacorrespondent Tijn Sadée en verslaggever Bert van Slooten, Het Brusselse moeras. Het boek speelt zich af achter de schermen van één van de machtigste politieke bolwerken ter wereld, het biedt een inkijkje in de Brusselse bubbel.

Over het boek vertelt Tijn Sadée bij radioprogramma Met het Oog op Morgen:

‘Brussel is bij uitstek toch wel een stad waar je het als journalist moet hebben van het informele contact. Het boek is bedoeld als een soort handleiding voor jonge mensen die hun loopbaan starten in de bubbel.’

Presentatrice Marcia Luyten moest vaak hardop lachen bij het lezen van dit boek. Ze vraagt of dit een reden was om het boek te schrijven.

‘Ja een beetje wel ja. Die opdracht hebben we onszelf inderdaad gesteld. Om toch op een iets luchtigere, speelsere manier Brussel te benaderen.’, antwoordt Sadée.

Een belangrijke les die in het boek naar voren komt is dat ‘politici komen en gaan, maar het zijn de diplomaten die het spel begrijpen’.

 

U kunt het fragment hier luisteren.


 

Over Het Brusselse moeras:

Een boek over Brussel, over die vermaledijde EU? Waar begín je aan?
Over de EU wordt genoeg geschreven – heel veel analyses. Soms scherp en erudiet, vaak afstandelijk en hoogdravend. Maar in Het Brusselse moeras komen de mensen aan het woord die de Brusselse bubbel bevolken. In de morsige cafés en in de wandelgangen schaven zij aan wetten en politieke deals die het leven van ruim 450 miljoen Europeanen bepalen.
Het Brusselse moeras vertelt de verhalen over de ijdele topdogs, de binnenwippers, de getergde idealisten, de stagiaires en de politieke sjacheraars, levend onder de rook van het kolossale Berlaymont, het commissiegebouw waar de macht zetelt. En het laat zien hoe die wetten het leven in Europa’s rafelrand op zijn kop zetten. In Het Brusselse moeras bundelen Europacorrespondenten Tijn Sadée en Bert van Slooten de verhalen die zij de afgelopen jaren optekenden tijdens hun ontmoetingen met de Brusselse insiders. Het werpt een unieke blik achter de schermen van een van de machtigste politieke bolwerken ter wereld.

Tijn Sadée is sinds 2009 Europacorrespondent voor NOS, VPRO en NRC Handelsblad.
Bert van Slooten bericht al meer dan dertig jaar over de Europese Unie, voorheen voor de NOS, nu voor de website Brusselse Nieuwe.