Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019


Het Poëziegeschenk 2019 zal geschreven worden door Tom Lanoye. De auteur zal hiermee in de voetsporen treden van Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017) en Peter Verhelst (2018). Ter aankondiging van deze aangelegenheid zal Lanoye vanavond te gast bij het nieuwe tv-programma M van Margiet van der Linden. Tijdens de uitzending zal Lanoye het eerste gedicht voor het Poëziegeschenk voorlezen getiteld Zonder handen, zonder tanden, wat zowel het motto van het geschenk zal worden als van Poëzieweek 2019.

Tom Lanoye, die dit jaar zestig jaar oud zal worden, staat niet alleen bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Kartonnen dozen, welke in meer dan vijftien talen gepubliceerd zijn en er zes van zijn verfilmd. Ook zijn jongste boek Zuivering werd vorig jaar enthousiast ontvangen in de media. Zo kreeg het boek in Nederland vier sterren van de Volkskrant, die schreef ‘Lanoye duwt de lelijkheid in je gezicht met zijn mooie dramatische zinnen’ en de Vlaamse krant De Morgen kende zelfs 5 sterren toe. In 2012 schreef Lanoye al het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. Maar ook aan prijzen ontbreekt het deze literaire grootheid niet. Zo ontving hij onder meer de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre, de Hernriette Roland-Holst-prijs, De Gouden Ganzeveer, De Gouden Uil Literatuur- en publieksprijs. Als dichter debuteerde hij in 1984 met In de piste. Ter ere van het Poëziegeschenk en Lanoyes zestigste verjaardag zal er een nieuwe uitgave verschijnen van zijn gehele oeuvre.

De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2019 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk van Lanoye cadeau.