Corine Koole in Linda: ‘Niemand zweert liefde voorgoed af’


Vandaag plaatste Linda een bespreking van Corine Kooles De zeven wetten van de liefde. In dit stuk gaat Koole in op de interviews over de liefde die zij de afgelopen jaren voerde en haar ervaring als liefdesdeskundige. Lees hier de volledige bespreking in Linda.

De zeven wetten van de liefde van Corine Koole was dit weekend wederom veel in de aandacht. Trouw recenseerde het boek afgelopen zaterdag, en NRC Handelsblad plaatste dezelfde dag een uitgebreid interview met de auteur. In haar ‘liefdesbijbel’ brengt Koole haar visie van wat grote liefde is tot uiting, waarbij ze put uit de diepgaande liefdeskennis die ze opdeed als schrijver van de columns ‘Lust en Liefde’ in de Volkskrant en De Morgen en ‘Verlaten Vrouw’ in Linda. Voor deze interviews, die behoren tot de meest gelezen in Nederland, sprak ze honderden mensen over hun wel en wee in de liefde. Het boek is beslist geen interviewbundel, maar een allesomvattende blik op de liefde, gebaseerd op echt geleefde liefdeservaringen.

Trouw stelt dat het boek van Koole, dat uiteindelijk een optimistische, romantische kijk heeft op de liefde, wellicht als een frisse wind zal aanvoelen nu er juist veel wordt geschreven over liefdesverdriet en verlaten worden. Zo prijst recensent Laura van Baars de ‘rake en geestige’ observaties die Koole doet over de liefdeslevens waarover zij verhaalt. Volgens Van Baars levert Koole juist de details die deze verhalen zo aangrijpend maken, waardoor het boek een intiem karakter krijgt. Het boek brengt volgens de recensent ‘mooie waarheden over de liefde’ aan de dag, inclusief Kooles eigen ultieme conclusie, namelijk dat trouw aan het hart van grote liefde ligt. Het resultaat is een ‘intiem en raak’ boek. Lees hier de volledige recensie in Trouw.

In het interview met NRC-interviewer Rinskje Koelewijn gaat Koole onder meer in op haar onorthodoxe interviewmethode. ‘Zoveel varianten zijn er niet op verliefd worden, overspel of lust, dus je struikelt al gauw over de platitudes en clichés,’ verklaart de auteur. Daarom neemt ze de meest intieme details onder de loep: ‘Ik zeur gerust tien minuten door over een eerste zoen, net zolang tot ik zelf voel hoe de zoen geweest is. Dan voel je hem ook als lezer.’ In de honderden interviews die ze afnam kwamen zowel hartverwarmende, levenslange romances voor als huwelijken die tragisch eindigden in een ‘kille bende’. Toch constateert Koole dat grote liefde altijd blijft wat mensen verlangen. Routine en het alledaagse, waartegen ze ‘als een Don Quichot’ vecht, zijn daarbij funest. ‘Grote liefde gedijt bij disharmonie, bij grote gevoelens, bij pijn,’ concludeert de auteur. Lees hier het volledige interview in NRC.

Corine Koole geniet de laatste tijd uitgebreide media-aandacht. Vorige week werd zij in het televisieprogramma Jinek geïnterviewd over haar boek en haar ideeën over de essentie van de liefde. Presentatrice Eva Jinek verklaarde tijdens de uitzending enthousiast ‘alles wat Corine Koole schrijft te lezen’. De uitzending is hier terug te kijken. Ook sierde Koole de cover van Volkskrant Magazine, was ze te gast bij Koffietijd en verschenen er grote interviews met haar in Het Parool en het Algemeen Dagblad. Al eerder was zij op de radio te horen bij de programma’s Max Nieuwsweekend en Nooit meer slapen. Ten slotte besteedden ook de damesbladen, waaronder Linda, Margriet en Libelle, volop aandacht aan de auteur.

De zeven wetten van de liefde is gisteren, een dag voor Valentijnsdag, officieel en groots gepresenteerd in het Compagnietheater. Koole heeft daar het eerste exemplaar aangeboden aan Paul de Leeuw, een groot bewonderaar van haar werk. De zaal was binnen een mum van tijd uitverkocht. Vanavond is de auteur te horen bij NPO 1 in het programma Met het Oog Op Morgen ter gelegenheid van Valentijnsdag.

 


De zeven wetten van de liefde van Corine Koole

Meer over De zeven wetten van de liefde:

Corine Koole maakte de afgelopen jaren meer dan duizend interviews, reportages en verhalen voor kranten en tijdschriften over de liefde. Befaamd zijn haar rubrieken ‘Lust & Liefde’ in Volkskrant Magazine en De Morgen en ‘Verlaten Vrouw’ in LINDA. Voor De zeven wetten van de liefde onderzocht ze de zeven thema’s die keer op keer terugkomen als constanten in alle verhalen: verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw.
Voor de eerste keer deelt Corine Koole haar unieke kennis over de liefde, beschrijft de schoonheid ervan, maar ook de jaloezie, pijn en het gemis, en werpt daarmee een nieuw licht op de liefde. Welke drie fasen kent verliefdheid? Wat zijn de kenmerken van een grote liefde en over welke eigenschappen moet je beschikken om jouw liefde in stand te kunnen houden? Wat hou je over als je alle franje weghaalt, wat is de onmisbare kern van alle liefde? En aan welke voorwaarden voldoet goede seks?
De zeven wetten van de liefde is een zoektocht die leidt tot een meeslepend en vaak ontroerend en persoonlijk relaas met anekdotes, interviewfragmenten, ontmoetingen, personal history, essays en aangrijpende verhalen die vrijwel ongemerkt in elkaar overlopen tot een impressionistisch portret van de liefde, zoals dat in Nederland in deze vorm nog niet bestond.