Trouw recenseert Emily Koch: ‘Wat een prachtig debuut’


‘Een prachtig debuut’ noemt Trouw de debuutthriller van Emily Koch, Als ik doodga voor ik opsta. Volgens recensent Monique de Heer heeft Koch een ‘huzarenstukje’ afgeleverd door de thriller geheel te laten afspelen binnen de muren van een ziekenhuiskamer. In het boek volgen we namelijk de 27-jarige Alex, die na twee jaar in coma te hebben gelegen wakker wordt in een lichaam dat hij niet kan bewegen. Machteloos moet hij toehoren hoe er van alles over hem gezegd wordt, waaronder de suggestie dat zijn ongeluk misschien wel helemaal geen ongeluk was. Om verdere slachtoffers te behoeden moet hij het antwoord zien te vinden voor zijn behandeling wordt stopgezet.

Koch heeft de schimmige herinneringen van Alex kunstig verweven met de aanwijzingen die we krijgen over zijn ongeluk, aldus De Heer. Zijn gevangenschap in zijn eigen lichaam komt ‘indringend maar nuchter in beeld’, maar het is niet alleen Alex die worstelt met zijn toestand: ook zijn omgeving lijdt eronder, en moet bovendien een moeilijke beslissing over zijn lot nemen. ‘Deze thriller is daarom niet alleen loeispannend maar ook regelmatig ontroerend,’ concludeert de recensent.

Klik hier voor de recensie van Als ik doodga voor ik opsta in Trouw. Kochs debuut werd eerder al met vier sterren bekroond door zowel het Algemeen Dagblad als De Gooi- en Eemlander.


Over Als ik doodga voor ik opsta:

Iedereen denkt dat Alex in coma ligt en nooit meer wakker zal worden. Maar hij hoort alles wat er rondom zijn ziekenhuisbed wordt gezegd. Hij hoort dat er op zijn vriendin wordt ingepraat – ze moet hem vergeten en verder leven. Hij hoort zijn familieleden opperen dat een milde dood misschien het beste is. En dan hoort hij dat zijn noodlottige ongeluk misschien helemaal geen ongeluk was.

Alex duikt in zijn herinneringen en pijnigt zijn hersenen om te ontdekken wie de moordaanslag heeft gepleegd. Vanuit de gevangenis van zijn eigen lichaam moet hij het antwoord vinden voordat zijn behandeling wordt stopgezet, en voordat er nieuwe slachtoffers vallen. Want Alex is niet het enige doelwit…

In dit beklemmende, uiterst originele debuut schetst Emily Koch een onvergetelijke verteller die vecht tegen zijn eigen machteloosheid en tegen de tijd die wegtikt. De lezer wordt meegesleurd in een verhaal vol subtiliteit, verwarring, frustratie en bovenal spanning.

Emily Koch werkte jarenlang als journalist in Bristol, maar stopte met haar baan om een mastergraad in Creative Writing te halen aan Bath Spa University. Als ik doodga voor ik opsta is haar debuut.