Vier sterren voor Zadie Smiths Voel je vrij in de Volkskrant


Voel je vrij bevat de essays van Smith van de laatste acht jaar en snijdt voor iedereen herkenbare onderwerpen aan. Rapper Jay-Z, het moederschap en het klimaatprobleem komen onder meer aanbod en worden door Smith gelinkt aan denkers als Seneca en Kierkegaard. Met haar kritische en diep menselijke blik laat Smith je op een andere manier naar de wereld kijken en bewijst ze opnieuw dat ze een belangrijke stem is van haar generatie.

Volkskrant-recensent Marjan Slob is zeer enthousiast over de nieuwe bundel. ‘Het is die meerlagigheid, dat invoelen zonder zoetsappig te worden, die de beste essays van succesauteur Zadie Smith zo’n feest maken om te lezen.’ Volgens Slob heeft Smith zich opengesteld voor wat haar als zwarte vrouw van huis uit vreemd was. Als voorbeeld noemt de recensent de ‘blanke’ muziek van Joni Mitchell. ‘En dat werkt bevrijdend en verrijkend. Voor haar, voor mij, voor iedereen.’ Lees hier de volledige recensie in de Volkskrant. 

Eerder ontving het boek al lovende commentaren in Het Parool. Recensent Annemarié van Niekerk schrijft over Voel je vrij: ‘Zadie Smith stelt je met haar arendsblik in staat om dingen die aanvankelijk complex en verwarrend zijn, in een helder perspectief te zien.’ Smith verplaatst zich moeiteloos tussen de zogenaamde hoge en lage cultuur. Dit lukt de auteur volgens Van Niekerk ‘dankzij een sterke gevoeligheid voor sociale en politieke kwesties, kennis en intelligentie […], en een verfijnd zintuig voor esthetiek.’ Klik hier voor de volledige bespreking in Trouw.


Over Voel je vrij:

Behalve een begenadigd romanschrijver is Zadie Smith ook een briljante en unieke essayist. In Voel je vrij snijdt ze een aantal onderwerpen aan die we allemaal herkennen: wat betekent het om te leven – te werken, te denken, te lachen en te genieten – in de wereld van nu? Wat is de zin en betekenis van alle social media en wat voegen ze toe aan ons leven? Waarom hangen we zo graag in een fijne bibliotheek rond? En hoe moeten we onze kleinkinderen vertellen dat het ons niet is gelukt het klimaatprobleem gezamenlijk aan te pakken?
Met een vlijmscherpe pen becommentarieert Smith culturele, maatschappelijke en politieke kwesties. Voel je vrijlaat ons op een andere manier naar de wereld kijken: met de kritische maar ook diepmenselijke blik van Zadie Smith. Met dit boek bewijst Smith opnieuw dat ze de belangrijkste stem van haar generatie is.

Zadie Smith (1975) is de auteur van vijf romans, een novelle en een serie essays. Zowel in 2003 als in 2013 werd ze verkozen tot een van de twintig Granta’s Best Young British Novelists. Ze won onder andere de James Tait Black Memorial Prize, de Whitbread Award, de Guardian First Book Award en de Orange Prize. Ook stond ze op de shortlist van de Man Booker Prize en de Baileys Women’s Prize for Fiction. Op dit moment doceert ze aan New York University.

‘Smith doet me soms denken aan een improviserende muzikant of zo’n benijdenswaardige kok die met vijf toevallige ingrediënten in een handomdraai een lekker maaltje weet te bereiden. Verbindende factor van al haar losse, zeer uiteenlopende beschouwingen is haar fijnzinnige waarnemingsvermogen.’ The New York Times Book Review

Wie even was vergeten dat Zadie Smith een van de veelzijdigste, interessantste schrijvers is van deze tijd, moet vooral haar nieuwe essaybundel Voel je vrij lezen. Haar stukken zijn scherpzinnig, soms vilein, maar altijd relevant. We mogen ons gelukkig prijzen met Smith als gids.’ Vanity Fair