VPRO Boeken in het teken van Jij zegt het


Wim Brands’ programma VPRO Boeken stond gisteren geheel in het teken van Jij zegt het, de nieuwe roman van Connie Palmen. Jij zegt het vertelt het verhaal over Ted Hughes en Sylvia Plath, die samen het het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur vormden. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem.  Met Wim Brands ging Connie Palmen in gesprek over hoe het was om voor het boek in de huid te kruipen van Ted Hughes, over het idee achter het boek en over het schrijfproces. “Eigenlijk was het idee om een boek te schrijven over Ted Hughes en Sylvia Plath mijn oudste idee. Over het lot dat hem beschoren was in de biografieën.” Palmen was ook te gast bij de Tros Nieuwsshow.

Jij zegt het werd direct na het verschijnen vorige week dinsdag bedolven onder lovende recensies. Het Parool en Elsevier gaven respectievelijk vier en vijf sterren aan de roman enNRC Handelsblad deelde vier ballen uit. Recensent Arjan Fortuin noemde Jij zegt het in NRC Handelsblad ‘de beste roman van Palmen’.

Klik hier om de Tros Nieuwsshow met Connie Palmen terug te luisteren. 

VPRO Boeken:

Vorige week maandag verscheen Palmen in De Wereld Draait DoorKlik hier om deze uitzending terug te kijken.

Over Jij zegt het:
Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, vernauwd tot simpele imago’s, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek.

En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader.
Ik heb gezwegen.
Tot nu.

Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.

Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

De pers over Jij zegt het:
‘De grote kracht van Connie Palmen in het goed geschreven Jij zegt het, is dat je eigenlijk meteen wordt ingepalmd door de stem van Ted Hughes. je vergeet dat het niet zijn stem is, maar die van de schrijfster. Dan heb als romancier je werk gedaan. Klasse.’ Het Parool

‘Een daverende start van het boekenseizoen.’ Matthijs van Nieuwkerk, De Wereld Draait Door

‘Jij zegt het is Palmens beste roman.’ NRC Handelsblad