‘Zachte Riten’ van Marja Pruis op shortlist Libris Literatuurprijs 2017


Marja Pruis is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017. Samen met vijf andere werken maakt Zachte Riten nu kans op de grote literaire prijs. De jury bestaat uit Keest ’t Hart, Michel Krielaars, Anna Luyten en Marrigje Paijmans. De winnaar ontvangt de door Irma Boom ontworpen bronzen legpenning en een vergoeding van €50.000. De bekendmaking is 8 mei, traditiegetrouw in het Amstel Hotel te Amsterdam en live uitgezonden door Nieuwsuur.

Over Zachte Riten:
‘Lucas zwemt voor me uit, met zijn korte krachtige slag. Hij zweeft op een vaste afstand in mijn geheugen, waarom kan ik hem niet inhalen, terwijl ik denk dat ik almaar harder zwem?’

Guusje Bouhuys, poëziedocente, huisvriendin, zus, heeft haar leven op de rem gezet. Als haar beste vriend wordt beschuldigd van plagiaat en een dierbare collega doodziek blijkt, beseft ze dat ze haar zorgvuldig geconserveerde universum zal moeten verlaten. In een absorberende stijl, ironisch en bitterzoet, schrijft Marja Pruis over het verlangen trouw te blijven aan de mensen die met je meelopen, ook als ze er niet meer zijn. Kun je een ander redden, behoeden voor de val? Kun je jezelf bewaren als in een gedicht? Zachte riten gaat over de conflictsituaties van de menselijke ziel, de betekenis van poëzie en de plaats van liefde in ons leven.

Marja Pruis schreef onder meer de veelgeprezen romans De vertrouweling en Atoomgeheimen en het biografische portret Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere, dat vijf drukken behaalde. Ze is gerenommeerd criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar essaybundel Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Jan Hanlo Essayprijs.