Nietzsches ogenblik
Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar
Beschikbaar op 28-02-2025
Nietzsche staat bekend om zijn gedachte dat ‘God dood is’, en om de ‘wil tot macht’ die hij in alle toonaarden bezingt. Het heeft hem vrienden opgeleverd, maar ook vijanden. Zijn filosofie heeft intussen meer te bieden: gedachten over de betovering die Nietzsches Zarathustra kent, en over een toekomstige mens die met zijn soevereine wil tegelijk blijk geeft van morele ernst en van religieuze kwetsbaarheid.
Nietzsches ogenblik betreft het ogenblik waarin het leven van een mens even stilstaat en een nieuwe impuls krijgt; door dit ogenblik telkens opnieuw tegemoet te zien krijgt het leven grote allure. Nietzsches ogenblik laat zien hoe Nietzsche rond dat ogenblik een prachtige filosofie ontwikkelt. Die filosofie is constructief, emancipatoir en eigenlijk vooral religieus – anders dan men dikwijls beweert. Nietzsches ogenblik betreft ook de gedachte dat Nietzsche in het heden ‘zijn moment heeft’. In de geschiedenis bevinden we ons immers opnieuw op een moment dat volksmenners erin slagen de geesten in beslag te nemen. Nietzsche laat zien wat voor mentaliteit vereist is, wil je deze trend doorbreken.
Over Poetins filosoof:
‘Kal poogt Doegin serieus te nemen als filosoof, zonder bij voorbaat te weten waar dat traject eindigt. Het is indrukwekkend hoe Kal de kluwen van Doegins filosofie ontwart en de belangrijkste lijnen ervan blootlegt.’
NRC ••••
‘Kal overtuigt met zijn overzicht van deze fascistoïde, religieuze filosofie. Hij gaat een “conversatie” met Doegin aan, waardoor zijn boek aan waarde wint.’
Trouw
‘Victor Kal laat overtuigend zien waarom de Russische denker maar beter niet meer wordt uitgenodigd.’
de Volkskrant ****
Victor Kal (1951) was van 1994 tot 2022 hoofddocent wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder De list van Spinoza. De grote gelijkschakeling (2020) en Poetins filosoof. Alexander Doegin (2023).