AI. Een atoombom
Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar
Beschikbaar op 30-04-2025
Sinds de industriële revolutie werd veel vooruitgang geboekt – denk aan welvaart en geneeskunde. Er zijn redenen om te geloven dat die trend zich door AI zal voortzetten. Toch veroorzaakt AI ook problemen als discriminatie en desinformatie. Minder bekend is dat AI talloze giftige moleculen kan produceren, dat het erg dodelijke virussen kan verspreiden, of dat het een kerncentrale kan platleggen. En wat als er AI komt waarover we geen controle hebben? Volgens Sam Altman van OpenAI en Stephen Hawking betekent dat het einde van onze soort – de zesde extinctie. Maar hoe moeten we ons dat voorstellen? En hoe groot is die kans? Is vertrouwen in big tech dan wel goed? Of is controle beter?
Om die vragen te beantwoorden beroept Lode Lauwaert zich op filosofie en wetenschap, zoomt hij in op de geopolitiek en AI-race en kijkt hij naar de geschiedenis. De rode draad is de gelijkenis tussen de wereld van AI in de eenentwintigste eeuw en de wereld ten tijde van Oppenheimer en de Koude Oorlog.
Lode Lauwaert (1981) is professor techniekfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij bekleedt er de leerstoel Ethics and AI. Met zijn boek Wij, robots. Een filosofische blik op technologie en artificiële intelligentie uit 2021 won hij de Prijs voor Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, en werd hij genomineerd voor de Socratesbeker en de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar.
Over Wij, robots:
‘Verplicht leesvoer.’
KNACK Focus ****
‘Lauwaert bouwt grote, krachtige redeneringen op.’
Trouw