Cassandra tegen wil en dank
Cassandra: de beroemde Trojaanse koningsdochter die de gave had de toekomst te voorspellen, maar die door niemand werd geloofd terwijl zij achteraf steeds gelijk bleek te hebben gehad.
In zijn lange politieke carrière heeft Frits Bolkestein zich meermaals als een Cassandra gevoeld. Hij durfde thema’s aan te roeren en standpunten in te nemen waar hij aanvankelijk om werd verguisd maar die later door vrijwel iedereen werden omarmd. Het zou van hem een van de invloedrijkste politici van Nederland maken.
In Cassandra tegen wil en dank begeeft Frits Bolkestein zich opnieuw op een terrein waar weinig bestuurders en politici hem durfden voor te gaan: dat van de memoires. In de hem typerende, nuchtere stijl legt hij andermaal verantwoording af voor zijn politieke en levenskeuzes, en geeft hij de lezer een inkijkje in zijn jeugd; zijn tijd op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam; zijn jaren aan verschillende universiteiten en op verschillende continenten; zijn dienstverband bij Shell; en uiteraard de vele jaren waarin hij als politicus vormgaf aan het Nederland van nu.
Frits Bolkestein (1933) was onder meer staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, minister van Defensie, fractievoorzitter van de vvd in de Tweede Kamer en lid van de Europese Commissie voor de Interne Markt, de Belastingen en de Douane-Unie. Als politicus en schrijver had en heeft hij grote invloed op het politieke debat. Zijn laatste boek, De intellectuele verleiding, werd door pers en publiek enthousiast ontvangen.
Over De intellectuele verleiding (2011):
‘De intellectuele verleiding is Bolkesteins beste en meest diepgravende boek.’ de Volkskrant
‘In een ruk uitgelezen (…) een absolute aanrader.’ Het Parool
‘Het fascinerende verslag van de speurtocht van een Nederlandse politicus.’ Elsevier
Over De twee lampen van de staatsman:
‘Bolkestein is in termen van eruditie, taalbeheersing en vermogen tot redeneren een gunstige uitzondering in het Nederlandse politieke landschap.’ NRC Handelsblad