Gezien worden

19,99

Nog niet verschenen, reserveer een exemplaar

Beschikbaar op 31-10-2024

In zijn kenmerkende scherpe stijl legt Heijne glashelder de grote ambivalenties van onze tijd bloot.

Gewoon jezelf kunnen zijn – dat was de mantra die Bas Heijne zo’n beetje zijn hele leven begeleidde. Meer vrijheid voor het individu, zelf je eigen leven kunnen vorm geven, je eigen keuzes maken, gelijkwaardigheid op-eisen in de samenleving. Lang sprak het allemaal vanzelf.
Inmiddels dringen de schaduwkanten van dat ideaal zich op. We zijn onmiskenbaar vrijer geworden, maar waarom gaat het dan zo vaak over ‘onveiligheid’? Iedereen wil gezien worden, maar wie bepaalt hoe er naar je gekeken wordt? Als iedereen zijn eigen ‘grenzen’ mag trekken, hoe voorkom je dan dat de publieke ruimte verandert in een sociaal mijnenveld?
En wanneer wordt zelfzorg tot overmaat aan zelfbetrokkenheid, waarbij alles in de buitenwereld enkel nog tot illustratie van het ‘ik’ dient?
Gezien worden is de langverwachte opvolger van Heijnes spraakmakende essay Mens/Onmens (9de druk) en gaat over onze drang de blik van de ander op ons te richten – en tegelijk over het individu als naaktslak in een ongevoelige samenleving, angstig op zoek naar erkenning en herkenning, houvast en harnas.

Bas Heijne is de auteur van essays als Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden? (2011), Onbehagen (2016) en Mens/Onmens (2020). Hij is vast verbonden aan NRC. In 2017 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Over Mens/Onmens:
Mens/Onmens is een schitterend portret van onze tijd. Bas Heijne is een begenadigd beschouwer.’
NRC •••••

‘Hij kijkt het probleem recht in de ogen, stelt zijn diagnose en zet die hier kracht bij met inzichten van talloze vooraanstaande Europese denkers. Dat maakt wat Heijne schrijft o zo belangwekkend en zijn formuleringen zijn vaak helder en raak.’
De Volkskrant ****

‘Een fascinerend boek van een van de scherpste denkers van onze tijd.’
Rutger Bregman


Bas Heijne is schrijver, essayist en vast verbonden aan NRC. Naast romans en verhalen schreef hij spraakmakende essays als Staat van Nederland (2017, 4de druk), Mens/Onmens (2020, 9de druk) en Onbehagen (2018, 13de druk). Hij…
>

Details


Auteur(s) : Bas Heijne
ISBN : 9789044655155
Taal : Nederlands
Uitvoering : Gebonden
Aantal pagina's : 128
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : oktober 2024

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven