Goud, geld en water
Gerard Vissering (1865-1937) was zonder twijfel de interessantste president van De Nederlandsche Bank, wiens ambtsperiode van bijna twintig jaar werd gekenmerkt door cruciale jaren van omwenteling en transformatie.
Deze biografische bloemlezing biedt inzicht in het veelzijdige leven en baanbrekende leiderschap van Vissering. Van het leiden van ’s lands financiën tijdens de Eerste Wereldoorlog tot het pionieren met het giroverkeer. Als monetair expert en adviseur van diverse overheden reikte zijn invloed tot ver buiten de landsgrenzen en was Visserings wereldwijde reputatie ongeëvenaard. Hij ontving zelfs de voor buitenlanders zeldzame rang van mandarijn 2e klasse. In Nederland zelf was hij een drijvende kracht achter het Zuiderzeeproject. Tal van andere maatschappelijke initiatieven konden op zijn inzet rekenen.
Het boek bevat originele teksten van Vissering, zowel op financieel-economisch terrein alsook over de afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee, en zijn koloniale ervaringen. De bloemlezing wordt uitgebreid ingeleid door politicoloog Meindert Fennema, historicus Roxana Chandali en econoom Heleen Mees. De huidige DNB-president Klaas Knot schreef een voorwoord. Goud, geld en water is een must-read voor geschiedenisliefhebbers en economische wetenschappers.