Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?
Als het over voetbal gaat, veranderen veel beschaafde mensen plotseling in potentiële tbs’ers. Tijdens amateurwedstrijden wordt een hoop onzin uitgekraamd, maar even vaak floept er iets vindingrijks uit: een geestige taalvondst of een snedige opmerking als gevolg van ongecontroleerde emoties of pure vijandigheid.
In deze bundel staat een selectie van platgetrapte grappen, absurde dialogen en volstrekt onlogische taaltwisten op en rond het voetbalveld, waarvan Özcan Akyol en @DuBlanqeBogarde zelf getuige waren. Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen? is een grappige, soms ontroerende en bij vlagen verontrustende bloemlezing, die bij iedere voetballiefhebber de nodige herkenning oproept en een buitenstaander inkijk biedt in de wondere wereld van de voetballerij.
Özcan Akyol (1984) studeerde journalistiek en Nederlands. Hij debuteerde in 2013 met de roman Eus, die vrijwel direct een bestseller werd en waarvan de filmrechten aan Eyeworks zijn verkocht. Hij schrijft onder meer voor de Volkskrant, Nieuwe Revu en voor het literaire voetbaltijdschrift Hard gras. In het najaar van 2014 verschijnt zijn tweede roman.
‘Intelligente geestige allochtoon met gouden Bic.’ Henk Spaan
‘Scherpzinnig commentator van sociale schijnheiligheid.’ NRC Handelsblad
@DuBlanqeBogarde (1985) is een fenomeen op Twitter, dat door diverse grote media wordt opgevoerd als bron van allerlei soorten voetbalnieuws. Hij kwam het afgelopen jaar met een aantal scoops en is nietsontziend in zijn duiding. Tegenwoordig geeft hij profclubs advies over hun social media-beleid, soms ook als ze daar niet om vragen.
‘Ik ben fan van @DuBlanqeBogarde. Hij is goed, scherp, kritisch en leuk.’ Tom Egbers
‘Anonieme Twittermensjes en pseudoniemenschrijvertjes zijn doorgaans erg sneu, maar gelukkig zijn er uitzonderingen: @DuBlanqeBogarde is een fenomeen!’ Sjoerd Mossou, Algemeen Dagblad
‘Een cultfiguur die alles over voetbal weet.’ Geenstijl