Hogere machten
De jaren dertig van de vorige eeuw. James Welmoed ontmoet Elizabeth van Elzenburg. Hij is een sociaal ambitieuze ambtenaar, geslepen, schijnbaar stoïcijns. Zij is een schrijver in de dop, uitbundig, avontuurlijk, onverslaanbaar bijdehand. Niets hebben ze met elkaar gemeen – behalve dan dat ze niet kunnen ophouden aan elkaar te denken.
Wat volgt is een affaire die door de decennia brandt, terwijl buiten de wereld halsoverkop verandert. Van het koloniale Bandoeng naar het Londen tijdens de Blitz, en van het naoorlogse Den Haag tot het revolutionaire Caïro: de twee geliefden ervaren verleiding en afscheid, schaamte, succes, ijdelheid, liefde en verraad – en toch weer liefde.
Hogere machten is een daverend meeslepende vertelling, een liefdesroman zoals je ze zelden nog tegenkomt, van de met de Gouden Boekenuil en Frans Kellendonkprijs bekroonde Joost de Vries.
Joost de Vries (1983) is adjunct-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, een van de vaste krachten van de literaire podcast BoekenFM en de auteur van de veelgeprezen romans Clausewitz, De republiek (winnaar Gouden Boekenuil), Oude meesters en de verhalenbundel Rustig aan, tijger.
In 2023 ontving De Vries de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.
‘Een virtuoze dans door de tijd. Hogere machten is De Vries’ beste roman tot nu toe.’
Bas Heijne
‘Joost de Vries schrijft met schwung. Hogere machten is een bezielde roman, waarin De Vries een intiem verhaal verweeft met de grote geschiedenis zoals alleen hij dat kan.’
Philip Huff
Over Joost de Vries:
‘De Vries’ werk hoort tot de grote traditie van de Romantiek.’
Jury Frans Kellendonkprijs 2023
‘Joost de Vries is een virtuoos schrijver, met een intelligente pen en een groot gevoel voor de tijdgeest.’
Trouw
‘Je wordt vooral betoverd door De Vries’ soepele stijl, een trefzeker spervuur aan vergelijkingen, ironie en droge humor en subtiele tot hilarische verwijzingen naar de geschiedenis, de literatuur, de kunst… Een puur genot.’
De Standaard
‘Oude meesters is niet alleen een nostalgisch spektakelstuk, maar bovenal een menselijke roman.’
Het Parool
‘Een van de opwindendste schrijvers van zijn generatie.’
HUMO
‘Een voortzetting van Mulisch met andere middelen.’
NRC