17,99

Wat heeft de wetenschap van de religie overgelaten? Niets? Alles? Een droevig restant? Of juist de kern zelf? Velen lopen met dit soort vragen rond, immers, welk denkend mens heeft nooit zijn weten voelen knagen?
In helder proza legt Floris Cohen van een aantal van die denkende mensen de dilemma’s uit, onder wie de geheime ketter Newton, de vrolijke deïst Voltaire, de scherpe onderscheider Kant, de aarzelende agnost Darwin, de ‘religieus onmuzikale’ Weber, en ook Einstein met zijn ‘kosmische religie’. Het proces tegen Galilei krijgt hier een uitleg die dwars staat op de vele legenden die erover in omloop zijn. Met Stephen Jay Gould en Richard Dawkins komt ook onze eigen tijd ter sprake. Steeds gaat het om het spanningsveld tussen wetenschap en religie, en hoe de personen in dit boek daar intellectueel en gevoelsmatig mee omgingen.
Het knagende weten laat de lezer zien hoe klemmende vragen die hem of haar bezighouden al sinds de tijd van Galilei door tal van grote denkers zijn gesteld – en ook beantwoord.

Het knagende weten is een prachtig boek: buitengewoon informatief en erudiet, mooi geschreven en ook geestig. In eloquent en vaak grappig nonchalant proza neemt Cohen de lezer mee door de geschiedenis. Ik heb het met grote bewondering gelezen.’ Trudy Dehue, emeritus hoogleraar en auteur van onder andere De depressie-epidemie en Betere mensen

Over De herschepping van de wereld:

‘Wetenschapsgeschiedenis is zelden zo spannend en meeslepend als bij Cohen het geval blijkt.’ Trouw

‘Een precies geschreven betoog dat de blik verruimt en daarbij van grote intellectuele rijkdom is.’ NRC Handelsblad

Op het voorplat een schilderij met als titel De astronoom Copernicus, of Gesprekken met God. Het is in 1873 voltooid door Jan Matejko, een Poolse schilder van sterk nationalistische werken. Het idee lijkt te zijn dat kanunnik Nicolaus Copernicus vanaf de kathedraal van zijn woonplaats Frombork contact met de hemel zoekt en vindt. De reproductie van het schilderij is aan de bovenkant een tikje aan de doelstelling van dit boek aangepast.

Floris Cohen is hoogleraar in de vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Bij Bert Bakker publiceerde hij eerder De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard. Daarmee won hij de Eureka-prijs voor het beste boek uit 2007 waarin wetenschap voor een breed publiek toegankelijk wordt gemaakt. In 2010 verscheen Isaac Newton en het ware weten.


Floris Cohen (1946) is hoogleraar vergelijkende wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is de auteur van How modern science came into the world (2008), The Scientific Revolution (1994), Quantifying Music (1984), De strijd om de…
>

Details


Auteur(s) : Floris Cohen
ISBN : 9789035144323
Taal : Nederlands
Uitvoering : E-boek
Aantal pagina's : 456
Editie : 1e druk
Verschijningsdatum : november 2016

Blijf op de hoogte


Geef je op voor onze nieuwsbrief en volg onze social media kanalen om op de hoogte te blijven