Moeder van God
Van wie is de aarde? Van die ene, alles verwoestende soort of ook van die duizend andere soorten? Deze vraag beheerst Moeder van God, een spannend avonturenverhaal, een aangrijpend pleidooi en een indrukwekkende documentaire over de natuur. En wat voor natuur: krokodillen, slangen van ruim acht meter, de koninklijke jaguar en een verweesde babyreuzenmiereneter als huisdier. Nergens is onze aarde zo rijk als hier, in het grensgebied van Andes en Amazone, het gebied dat bekendstaat als ‘Madre de Dios’, ‘Moeder van God’.
Paul Rosolie reisde vanuit New York naar deze nauwelijks betreden en ontoegankelijke streek waaraan hij zijn hart verloor. Beangstigend weergeweld en de dreiging van een onbekende indianenstam verhinderen hem niet om de zeldzaamste flora en fauna te ontdekken. Maar mogelijk is hij een van de laatste verkenners van de Moeder van God, want zoals overal in het Amazonegebied wordt het paradijs bedreigd.
Rosolie laat in zijn schitterende boek zien dat het adagium van de indianen – ‘We erven de aarde niet van onze voorouders, we lenen die van onze kinderen’ – vandaag de dag toepasselijker is dan ooit.
Paul Rosolie is bioloog en maakte een bekroonde natuurfilm. Hij werkte aan projecten voor natuurbehoud in India, Indonesië en Peru, maar is gespecialiseerd in het westelijke Amazonegebied. Moeder van God is zijn eerste boek.
‘Rosolie zorgt voor een ouderwets jungleavontuur, met een zeldzame urgentie en een diep gevoel voor de mensen en dieren die op zijn weg komen.’ The Wall Street Journal
‘Paul Rosolie heeft een uniek boek geschreven. Zijn levendige schrijfstijl dompelt je onder in zijn avonturen, waarin hij een oud onaangetast oerwoud verkent waar geen blanke man ooit geweest is. Er zijn passages die je zullen achtervolgen, scènes die je nooit meer vergeet.’ Jane Goodall, ambassadeur van de Verenigde Naties