De Verwoestingen van Rusland
Rusland is onder president Vladimir Poetin terug op het wereldtoneel. Tot het begin van de jaren negentig was de Sovjet-Unie een van de machtigste, en in de ogen van velen zelfs gevaarlijkste landen ter wereld, maar daarna ging het een tijd lang mis. Of, vanuit ons perspectief: ging het een tijd lang goed.
De Sovjet-Unie ging onder Michail Gorbatsjov ten onder, en de grootste opvolgerstaat, Rusland, ging onder president Boris Jeltsin feitelijk failliet. Rusland leek een verloren land. Maar op de laatste dag van de vorige eeuw, 31 december 1999, trad Vladimir Poetin aan als president, en binnen enkele jaren wist hij Rusland weer vooraan op het wereldtoneel te plaatsen.
Hoe is dat zo gekomen?
In De verwoestingen van Rusland beschrijft politicoloog Hans Oversloot de uiterst turbulente geschiedenis van de Sovjet-Unie en de Russische Federatie van de afgelopen 35 jaar. Meedogenloos schrijft hij over de verwoesting van het socialisme door Gorbatsjov, de opkomst van de oligarchen onder Jeltsin en over de pogingen tot herstel door Poetin, met uiteraard ruimschoots aandacht voor de recente ontwikkelingen: de economische crisis van de laatste jaren en de ‘hereniging’ van Rusland met de Krim.
De verwoestingen van Rusland geeft een even monumentaal als onthutsend beeld van het land dat het Westen al sinds de Russische Revolutie, dit jaar precies een eeuw geleden, fascineert en beangstigt.
Hans Oversloot (1957) doceert politicologie aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich al zijn leven lang bezig met de Russische geschiedenis en politiek.