Wie het paradijs verdragen kan
De vijfendertigjarige fotografe Lara heeft een documentaire gemaakt over de oorlogsjaren die haar familie heeft doorgebracht in een lieftallige vallei rond het plaatsje Sollér, in het noordwesten van het eiland Mallorca. Volgens Lara’s vader was dat een hemelse tijd. Maar als Lara in de pers vanwege haar documentaire hevig wordt bekritiseerd en zelfs beschuldigd wordt van bedrog, vraagt ze zich af wat er waar is van haar vaders verhalen.
Als een privédetective besluit ze zijn levensverhaal te onderzoeken. Ze rust niet voordat ze achter zijn oorlogservaringen gekomen is, die hij juist voor zichzelf wil houden.
Wie het paradijs verdragen kan is een schitterende, breed uitwaaierende roman, waarin de beide vertellers van het verhaal, dochter Lara en vader Max, met humor hun eigen verhaal over de hardheid van het bestaan beschrijven.
Pam Emmerik had driekwart van haar roman voltooid toen zij werd getroffen door een zware hersenbloeding en een maand in coma lag, saillant genoeg op een moment in het boek waarop het Lara ook niet best gaat. Na haar revalidatie voltooide zij dit sprankelende en heftige meesterwerk.
Pam Emmerik is schrijver en beeldend kunstenaar. Zij publiceerde eerder onder meer de roman Het bottenpaleis en Het wonder werkt: verhalen over kunst, dat op de shortlist van de ako Literatuurprijs stond en de Jan Greshoffprijs won. Haar tekeningen zijn onder meer te zien in Museum Boijmans te Rotterdam.
Over Pam Emmerik:
‘Onderkoeld, karig, concies, relativerend, licht absurd, een weinig ijzig, maar altijd helder in haar zinnen. Om je dood te lachen.’
het parool
‘Emmerik leest het innerlijk leven af aan uiterlijke sporen, die ze vervolgens van stevige contouren voorziet en uitvergroot tot ze iets meer gaan betekenen dan zichzelf. Dat is het procedé van haar taal. Het letterlijke beeld verandert in een zinnebeeld en de autobiografie daarmee in literatuur.’
nrc handelsblad
‘Pam Emmerik is een meester van de verbeelding.’
vpro radio