Informatie

Experiment mensheid

Floris Cohen
Rob Wentholt
Omvang
368 p.
Druk
1
Verschenen
28-05-21
Fonds
P - Nederlandse non-fictie


Experiment mensheid gaat over onszelf. Het gaat over hoe wij vanbinnen in elkaar zitten en hoe dat op ons handelen uitwerkt. Het gaat over onze complexiteit, onze morele dilemma’s, onze tegenstrijdigheden, onze grootsheid en onze misère. Het gaat erover hoe ons handelen in samenleving en cultuur is ingebed en op zijn beurt uitwerkt op de collectieve verbanden waar we in leven. Het gaat over wat we nodig hebben om gelukkig te worden, maar ook over het kwaad in ons, over zingeving, over oplossingsgericht denken. Het gaat over de menselijke soort als uniek evolutionair experiment. Een experiment zonder aanwijsbare experimentator. Een experiment met een diersoort – de onze – die het voor haar specialisatie moet hebben van haar ongespecialiseerdheid: ons uniek sterk ontwikkelde vermogen tot leren van onze ervaringen. Een experiment dat op een fenomenaal succes is uitgelopen, waar we ook aan te gronde kunnen gaan. De hier geboden analyse van onze diepste drijfveren loopt uit op een slotsom over wat nodig is om het als mensheid te kunnen redden. Iedereen voor wie ons gedrag soms een raadsel is: lees dit boek!
ROB WENTHOLT (1924-2010) was hoogleraar in de menswetenschappen aan de Erasmus Universiteit. De gedachtegang in dit boek – vrucht van ruim een halve eeuw diep nadenken – is van hem afkomstig. Hij was een messcherp analyticus, een uitstekend mensenkenner en een wijs mens.
FLORIS COHEN 1946) is de auteur van De herschepping van de wereld. In diezelfde toegankelijke stijl herschreef hij nu Wentholts betoog.
‘Cohens boeken zijn buitengewoon informatief en erudiet, mooi geschreven en ook geestig. In welsprekend en vaak grappig nonchalant proza weet hij de lezer op sleeptouw te nemen en te houden.’
TRUDY DEHUE, EMERITUS HOOGLERAAR EN AUTEUR VAN ONDER ANDERE DE DEPRESSIE-EPIDEMIE EN BETERE MENSEN