Granaten en minaretten
Nikolaos van Dam maakt de balans op van zijn avontuurlijke carrière als diplomaat. Hij was ambassadeur in Irak tijdens de bezetting van Koeweit, toen vele Nederlanders werden gegijzeld, en in Egypte met zijn prominente rol in het Midden-Oosten onder president Mubarak. Hij maakte Turkije mee op het pad van secularisme naar islamisering en toenadering tot de Europese Unie; hij verbleef in Indonesië, met het gevoelig liggende Nederlandse koloniale verleden; en hij was Syriëgezant tijdens de bloedige oorlog. Daarnaast was hij ambassadeur in Berlijn, de spannendste hoofdstad van Europa.
Als jongere diplomaat diende hij in Libanon tijdens de burgeroorlog en de Israëlische invasie; in Jordanië en de Palestijnse Bezette Gebieden met het onvermijdelijke Arabisch-Israëlische conflict; en in Libië onder het provocatieve regime van Khaddafi.
Van Dam zat steeds op razend spannende posten, in een beslissend tijdsgewricht, waarin hij zich meermalen in levensgevaarlijke situaties bevond. Met doorwrochte analyses geeft hij duiding aan de ingrijpende ontwikkelingen in deze landen en exploreert hij de mogelijkheden voor dialoog en vrede.
Nikolaos van Dam (1945) is voormalig topdiplomaat. Hij publiceerde eerder onder meer De vrede die niet kwam, Destroying a Nation en het standaardwerk The Struggle for Power in Syria, dat meermalen werd herdrukt.
Over The Struggle for Power in Syria:
‘Een voortreffelijke studie.’
WILLIAM B. QUANDT, FOREIGN AFFAIRS
Over Destroying a Nation. The Civil War in Syria:
‘Ongetwijfeld het beste boek over de Syrische burgeroorlog (…) en een must-read voor diegenen die behoefte hebben aan een toegankelijke inleiding over het conflict in de regio, of die hun kennis over Syrië willen verdiepen.’
JOSHUA LANDIS, UNIVERSITY OF OKLAHOMA
‘Een vlijmscherpe en meedogenloze analyse.’
ROBERT FISK, THE INDEPENDENT